Opasnost pilula za spavanje

0
196

opasnost-pilula-za-spavanjeU nekim slučajevima, pojedinci mogu uzeti pilule za spavanje da bi noću mogli da se uspavaju. Vrste dostupnih pilula za spavanje mogu biti grupisane u tri kategorije:

– lekovi koji ljudima pomažu da zaspe,
– lekovi koji pomažu ljudima da spavaju bez prekida i
– umirujući antidepresivi.

Pojedincima koji pate od nesanice, anksioznosti ili depresije, može biti izdat recept umirujuće antidepresive.

Dok pilule za spavanje koje ljudima pomažu da zaspe mogu biti delotvorne, one istovremeno nose sa sobom i par rizika kojih ljudi moraju biti svesni. Najpre, neki od lekova imaju kontra dejstvo za ljude u određenom zdravstvenom stanju.
Umirujući antidepresivi
Kada se radi o umirujućim antidepresivima, ampitrilin nije preporučljiv za pojedince koji se oporavljaju od srčanog udara, dok trazodon nije preporučljiv za pojedince koji imaju visok pritisak. Pojedincima koji imaju istoriju zavisnika, ne sme se prepisivati escopiklon ili temazepam, koji pripadaju kategoriji lekova za san bez prekida.

Prema najnovijem istraživanju, pilule za spavanje, pored toga što mogu imati veoma ozbiljna kontra dejstva, one takođe povećavaju rizik od smrti i raka kod hroničnih korisnika.

Istraživanje je obuhvatilo 10500 ljudi  koji su tokom navedenih zdravstvenih stanja u periodu između 2002 i 2007 koristili pilule za spavanje u trajanju od 2.5 godine. Prosečna starost ispitanika bila je 54 godine.

„Dan Zdravlje“ je objavio da oni kojima  je bilo prepisano 18 doza godišnje imaju 3.6 puta veći izgled da umru od onih kojima nije prepisana nijedna. Rizik kod onih sa 18-132 doze je 4 puta veći, dok je kod onih sa više od 132 doze godišnje rizik 5 puta veći neko kod onih kojima nije prepisana nijedna pilula.

Dodatno, studija je pokazala da individue koje uzimaju veće doze pilula za spavanja, imajuće veći rizik od dobijanja nekih vrsta kancera, kao što su rak prostate, limfoma, jednjaka, debelog creva i pluća.

Određene vrste pilula za spavanje se povezuju sa ovim povećanim rizicima i uključuju escopiklon, zaleplon, temazepam, barbiturati, zolpidem i umirujući antihistamini.
Šta treba da urade oni kojima su prepisani ovi lekovi za smirenje?
U izveštaju „Dana Zdravlja“, profesionalni odgovori su se razlikovali. Neki su tvrdili da hronična upotreba pilula za spavanje treba da se izbegava, dok su drugi mišljenja da su one bezbedne i efikasne ako se koriste po uputstvima lekara, a kao komponenta odgovarajućeg plana lečenja.

Uvek uzimajte pilule za spavanje onako kako vam je lekar prepisao. Takođe možete isprobati i druge metode za dobar san, kao što su dnevne vežbe, izbegavanje kofeina i dremke tokom dana.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.