Antibiotici

0
441

antibioticiIzvjestan broj vrlo aktivnih antibiotika pokazuje znatan stepen toksičnosti pa se zato ne mogu upotrijebiti u liječenju sistemskih infekcija. Ovi antibiotici se koriste isključivo za lokalno liječenje površinskih infekcija na koži i sluznicama. Među ovim antibioticima najpoznatiji su polimiksin, bacitracin i neomicin.

POLIMIKSIN – Ovaj antibiotik djeluje na taj način da oštećuje citoplamatsku membranu bakterija koja zbog toga gubi svojstva osmotske barijere. Sadržaj ćelije ističe iz citoplazme i bakterija propada. Ovaj efekat nastupa brzo i zahvata bakterije koje miruju, kao i one koje se dijele/razmnožavaju.
Dejstvo polimiksina ograničeno je na gram-negativne bakterije, naročito na Pseudomonas aeruginosa, na koji ovaj antibiotik djeluje baktericidno (uništava bakteriju). Rezistencija (otpornost) bakterija je veoma rijetka.

Indikacije – Polimiksin se primjenjuje lokalno u obliku 0.1-1.25% rastvora ili masti u infekcijama kože, oka i uha. U crijevnim infekcijama se može primijeniti i oralno, jer se lijek praktično ne resorbuje iz digestivnog trakta. Parentreralno (putem injekcija) se ne primjenjuje zbog toksičnih efekata koje ispoljava na nerve i bubrege.

BACITRACIN – je antibiotik koji predstavlja mješavinu polipeptida koji su izolovani iz kultura B. subtilis. Baktericidno dejstvo bacitracina pogađa bakterije koje se razmnožavaju, kao i one koje miruju.

Indikacije – Bacitracin se koristi isključivo za lokalno liječenje infekcija na koži i sluznicama, u obliku masti rastvora koji sadrže 500 jedinica na gram. U cilju proširenja antibakterijskog spektra dejstva, bacitracin se obično kombinuje sa neomicinom koji djeluje i na gram-negativne bakterije.
Poslije oralnog unošenje bacitracin se ne resorbuje,čak i ako se primjeni u velikoj dozi. Parenteralno (u vidu injekcija) se ne primjenjuje jer dovodi do oštećenja bubrega.

NEOMICIN – se u terapiji koristi u obliku neomicin-sulfata koji je dobro rastvorljiv i vrlo postojan. Spektar njegovog dejstva obuhvata veliki broj gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija.

Indikacije – Neomicin-sulfat (0.5%) se primjenjuje lokalno u liječenju površnih infekcija kože i sluznica (opekotine, rane, ulceracije, inficirane dermatoze i sl.). Pri tome se obično kombinuje sa bacitracinom. Ponekad se ovim preparatima dodaju i kortikosteroidi, mada nema ubjedljivih dokaza da oni skraćuju vrijeme zarastanja rana ili da povećavaju aktivnost antibiotika.
Oralna primjena neomicina indikovana je u enterokolitisu i teškim oboljenjima jetre (ciroza, koma) jer smanjuje broj bakterija u crijevima. Time se spriječava truljenje proteina u crijevu i stvaranje amonijaka i drugih toksičnih produkata koje bolesna jetra nije u stanju da detoksikuje (odstrani toksine).

Neželjena dejstva – uprkos minimalnog resorpciji iz crijeva, pri oralnoj primjeni neomicina mogu se razviti oštećenja sluha.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.