Adrenergički beta blokatori

0
347

adrenergicki_beta_blokatoriAdrenergički beta blokatori su lijekovi koji se najčešće koriste za bolesti kardiovaskularnog sistema. Oni svojim kompetitivnim mehanizmom blokiraju beta 1 i beta 2 receptore a samim tim i sva svostva koja se odigravaju preko tih receptora. Beta blokatori djeluju na sve organe u kojima se nalaze beta receptori. To su prije svega srce, zatim pluća, krvni sudovi, oko.

Indikacije za upotrebu beta blokatora

Četiri najznačajnije bolesti kardiovaskularnog sistema – hipertenzija, angina pektoris, infarkt miokarda, srčane aritmije, se liječe adrenergičkim beta blokatorima.
Beta blokatori se najčešće koriste u terapiji srednje teških oblika hipertenzije.

Resorpcija leka

Većina beta blokatora se dobro resorbuje iz digestivnog trakta. Maksimalne koncentracije u krvi se postižu 1-3 sata nakon oralnog uzimanja. Ovi lijekovi ispoljavaju slabiji efekat kod pušača i starijih osoba.

Neželjena dejstva

Najčešći neželjeni efekat beta blokatora nastaje uslijed blokade beta receptora u srcu, bronhijama i jetri. Kod pacijenata sa smanjenom srčanom rezervom može se javiti akutna insuficijencija miokarda (srčanog mišića). Mogu se javiti napadi astme, a pri naglom prestanku terapije moguć je “sindrom obustave“ koji se manifestuje nervozom, tahikardijom, bolovima u grudima anginoznog tipa, pa čak i infarktom. Pojava ovog sindroma je rijetka, ali pacijentu ipak treba skrenuti pažnju da se terapija beta blokatorima ne smije naglo prekinuti.

Kontraindikacije

Manifestna ili prijeteća insuficijencija srca, kompletan A – V blok, bronhijalna astma i periferna vaskularna oboljenja su kontraindikacije za primjenu ovih lijekova.
Posebna obazrivost je potrebna kod dijabetičara koji se liječe insulinom ili oralnim antidijabeticima.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.