Antidepresivi

0
250
AntidepresiviAntidepresivi su grupa lijekova koji primarno poboljšavaju depresivno raspoloženje, ali stimulišu i vitalne dinamizme, a djeluju anksiolitički. Njihovo dejstvo se zasniva na ideji i saznanju o funkcionalnom nedostatku “monoamina“ kod depresivnog poremećaja, pa su sintetizovani antidepresivi koji povećavaju koncentraciju monoamina na receptorskim mjestima u mozgu, ali utiču na promjenu broja i osjetljivosti monoaminergičkih receptora. Od tih monoamina, najznačajniji su noradrenalin i serotonin. Tako, povećanje serotonina dovodi do poboljšanja raspoloženja, a noradrenalin utiče na motoriku i ponašanje. Nije beznačajna uloga ni trećeg neurotransmitera – dopamina. On je značajan kod prelaženja depresije u maniju. Imajući u vidu sva ta saznanja o neurotransmiterima, sintetisan je velik broj lijekova sa selektivnim dejstvom na određeni podtip receptora, tako da postoje lijekovi koji djeluju pojedinačno na serotonin, noradrenalin, dopamin ili na sve pomalo, ali na neki više, na neki manje.
Antidepresivi se obično daju pacijentima od 2-3mjeseca, a kada se potpuno povuku simptomi bolesti, obično se ista doza ordinira još 3-6 mjeseci, jer se pokazalo da se tim postupkom spriječavaju recidivi bolesti.
NEŽELJENI EFEKTI:
Antidepresivi mogu da izazivaju neželjene efekte. Neki od njih su: suvoća usta, retencija urina, alergijske manifestacije, povišenje krvnog pritiska, poremećaj srčane funkcije i drugi.
Terapija antidepresivima se vrši pod kontrolom ljekara, koji će prema individualnom slučaju propisati vrstu i dozu lijeka, kao i dužinu trajanja terapije.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.