Homeopatija

0
434

HomeopatijaHomeopatija je alternativni metod lečenja.Potiče iz vremena Hipokrata već iz Antičke Grčke su koristili, putem sličnosti i suprotnosti, raširilo se u Indiji, zbog sličnosti sa tradicionalnom biljnom medicinom.Homeopatija je grana medicine gde se leči odredjena osoba, a ne odredjena bolest.Svaka osoba čini celinu-telo, um, i duša. Zato se homeopatija svrsta u holističke sisteme lečenja.Filozofija drži da um, telo i emocija nije razdvojen, zato je potrebno razumevanje funkcija na svakom nivou:mentalnom, emocionalnom i fizičkom.
Zanimljivo je to da homeopatija ne traži telesne simptome, nego ih gleda namenski odgovor na stresni stimulans.Radi prikaza nam govori prehlada i njeni simptomi:groznica, malaksalost, sekrecija.Ti simptomi su odgovor na virusnu infekciju groznica ubrzava enzimske procese okuplja odredjene ćelije u imunološkom sistemu, kako bi se organizam odbranio od virusa.U homeopatiji je cilj otklanjanja uzroka simptoma zato se bazira na celokupnost čoveka, zato se zove hoistička nauka jer posmatra čoveka u njegovoj sveukupnosti.Cilj homeopatije da vrati osobu u stanje prirode ravnoteže i dobrog raspoloženja.Osnovno načelo je:“slično se sličnim leči“, ostala načela su vitalna  (životna) sila, mijazmi (oštećenje vitalne sile), predispozicija za odredjenu bolest a terapija jednim lekom.Ovaj način lečenja je sasvim suprotan od alopatske-konvencionalne medicine, jer homeopata usmerava lečenje na uzroke a ne na posledice.

Homeopatija se drži svojih principa:

*Simillimum (sličnost), bolest se leči lekom, koji izaziva simptome jednake bolesti (ako bolest izaziva temperaturu prepisaće se preparat koji pojačava temperaturu) što je suprotnost od službene medicine.
*Dinamizacija (razredjivanje) vrši se otopine destilisane vode ili alkohola označava se  1:10 (D), 1:100  (C), 1:1000 (M) itd.
*Sukusija  (mešanje) razredjena otopina se meša velikom brzinom.
*Holizam ( celovitost) posmatranje čoveka u celost a bolest gledaju kao neravnoteža.Lekovima se uspostavlja energetska ravnoteža-homeostaza.Homeopati poseduju zakonom izlečenja:
-Odozgo prema dole,
-Iznutra prema van,
-Izcentra ka periferiji
-Od važnih prema manje važnih organima ili sistemu u obrnutom redosledu od njegovog nastanka, simptoma.

Homeopatska terapija ima tri nivoa:

1.Prva pomoć, koja se upotrebljava kod kućnih povreda, modrice, ubud insekata, kožne reakcija, blaže opekotine, pelenski osip i dr.
2.Akutna homeopatija služi za lečenje akutnih zdravstvenih problema, gde će simptomi biti otklonjeni i bez lečenja kao prehlada, kašalj, sportske povrede.
3.Propisana homeopatija je korisna u tretmanima dugotrajnih zdravstvenih problema kao hronično upala uha-rešiti trenutno, poboljšati opšte stanje i imunitet.
Homeopatski lekovi se dobijaju iz tri oblasti: biljni, životinjsko, mineralni.Homeopatski lek ima zvučni efekat na telo.

Prednosti:

-Koristi se prirodni  a ne sintetički preparati.
-U lečenju se koriste male doze .
-Retko nastaje zavisnost od ovih vrsta lekova

Nedostaci:

Dugo se koristi i mora odgovarati pacijentovoj  osobenosti.Ova vrsta lečenja zahteva duže vreme lečenja od službene medicine.Homeopatski lekovi se nalaze na tržištu u vidu tableta, granule, sirupa, masti, rastvor, supozitorija itd.

Doziranje:

Upotrebljava se po uputsvu, koju treba uzeti pola sata pre ili posle obroka.U usta se nište ne sme staviti  (ni vode, kafu, mentol, kamfor, eukaliptus), jer sprečavaju delovanje.Savremena homeopata u svom radu za repertorizaciju (priručnik), koristi kompjutersku tehnologiju.

Homeopatski lekovi:

Opijum je homeopatski preparat koji se pravi od semena maka.
Chamamilla (Kamilica), svima dobro poznata biljka.
Cannabis Indica-homeopatski lek od kanabisa
Bryona-homeopatski lek
Bella Donna (velebilje), homeopatski lek.
Aurum-je homeopatski lek pravi se od zlata primenjuje se kod teške depresije, pospešuje radost i optimizam.
Anacordium-pravi se od jedne vrste oraha.
Tuja-homeopatski lek se pravi od korena tuje.
Platina-primenjuje se kod paralize glave i usana i ciste na jajniku.
Natrium Muraticum pravi se od Natrijum hlorida-kuhinjska so.
Lachesis pravi se od zmijskog otrova
Lac defloratum pravi se od obranog kravljeg mleka.
Hypericum- je homeopatski lek napravljen od ekstrakta biljke kantarion (antidepresiv).Kantarion u mozgu zadržava serotonin supstancu, odgovoran je za pozitivno raspoloženje.

Kritike:

Osim korišćenja prirodnih stvari, lečenje u malim dozama i bez zavisnosti često se čuju kritike da pacijent upada pod placebo efekat.Po nekim stručnjacima je sama homeopatsko lečenje je nelogična jer suviše male doze nemaju delotvornu moć.Zato se preporučuje u lečenju kombinacija klasične ili oficijalne medicine, zajedno sa homeopatskom terapijom jer homeopatija u suštini ne leči već podstiče organizam „da sam sebe leči“.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.