Lidokain

0
388

LidokainPreparati lidokaina su lokalni anestetici koji se koriste u suzbijanju poremećaja srčanog ritma nastalog u toku infarkta miokarda. Lidokain se primjenjuje intravenski i to u vidu spore intravenske infuzije ili injekcije. Ubrizgavanje se mora vršiti polako. Ovakvo davanje se primjenjuje neposredno nakon infarkta. S obzirom da se koncentracije lijeka u krvnoj plazmi održavaju vrlo kratko (svega 15-30 minuta), zbog brze raspodjele lijeka u organizmu, injekcije se moraju često ponavljati ili se lidokain mora primijeniti u vidu spore intravenske infuzije. Lidokain se razgrađuje u jeti. Samo oko 10% od primijenjene doze izlučuje se preko mokraće u nepromijenjenom obliku. U terapiji srčanih aritmija smiju se koristiti preparati lidokaina, bez dodatka adrenalina. Preparati lidokaina sa adrenalinom se koriste isključivo za lokalnu anesteziju.
DEJSTVO:
Lidokain praktično ne mijenja elektrofiziološke karakteristike normalnog srčanog tkiva. Nasuprot tome, on spriječava električnu aktivnost depolarizovanog aritmogenog tkiva. Iz tog razloga, on efikasno zaustavlja aritmije udružene sa depolarizacijom (u ishemiji srca-nedostatku kiseonika ili trovanju digitalisom), ali je malo efikasan kada je u pitanju aritmija koja nastaje u normalno polarizovanim tkivima (npr. pretkomorno treperenje).
INDIKACIJE:
Preparati lidokaina je lijek izbora za spriječavanje komorske tahikardije-ubrzan rad srca. Veoma je efikasan u prvim danima nakon akutnog infarkta miokarda. Lidokain se rijetko koristi u profilaktičke svrhe, već se koristi kao lijek za suzbijanje već nastalih poremećaja srčanog ritma.
NEŽELJENA DEJSTVA:
Lidokain je najmanje toksičan od svih antiaritmijskih lijekova. Nejčešći neželjeni efekti su: pad krvnog pritiska, poremećaj sluha, grčevi, depresija disanja. Uslijed prekoračenja dozvoljenih doza može doći do zastoja srca, šoka i zastoja disanja.
KONTRAINDIKACIJE:
Primjena lidokaina je kontraindikovana u smetnjama A-V sprovođenja (pretkomorsko-komorsko sprovođenje srčanog impulsa), posebno ako postoji A-V (pretkomorsko komorski) blok drugog i trećeg stepena.
Izvor:porodicnidoktor.com

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.