Defrinol

0
3017

defrinolUPUTSTVO ZA PACIJENTA
Zaštićen naziv leka, jačina leka, farmaceutski oblik:     DEFRINOL® 30 mg +200 mg, film tableta
Sadržaj aktivnih supstanci :
1 film tableta sadrži 30 mg pseudoefedrin-hidrohlorida i 200 mg ibuprofena

Sadržaj pomoćnih supstanci:   

Kalcijum-hidrogenfosfat dihidrat, kukuruzni skrob, natrijum-skrobglikolat, hipromeloza, magnezijum-stearat, makrogol 6000, talk, titan-dioksid (E171), boja ponceau 4R lake (E124)
Naziv i adresa nosioca dozvole za stavljanje u promet:    
GALENIKA a.d., Batajnički drum b.b., 11080 Beograd, Srbija
Naziv i adresa proizvođača:    
GALENIKA a.d., Batajnički drum b.b., 11080 Beograd, Srbija
ŠTA JE LEK  DEFRINOL® I ČEMU JE NAMENJEN
DEFRINOL je lek koji pripada grupi nazalnih dekongestiva i predstavlja kombinaciju pseudoefedrin-hidrohlorida i ibuprofena. Otklanja simptome zapaljenja gornjeg dela disajnih puteva kod prehlade i gripa.

Sastav:

Farmaceutski oblik i sadržaj: 1 film tableta sadrži 30 mg pseudoefedrin-hidrohlorida i 200 mg ibuprofena.

Izgled:

Tablete su okrugle, bikonveksne, obložene filmom crvene boje.
KAKO LEK  DEFRINOL   DELUJE
Pseudoefedrin-hidrohlorid je dekongestiv, lek koji dovodi do sužavanja krvnih sudova (vazokonstrikcija) u sluznici nosa i na taj način omogućava bolju prohodnost nosa. Ibuprofen je nesteroidni antiinflamatorni lek (NSAIL) koji smanjuje bol, snižava povišenu telesnu temperaturu i uklanja znake zapaljenjskog procesa.
KADA SE LEK DEFRINOL  UPOTREBLJAVA
DEFRINOL se koristi za ublažavanje i otklanjanje simptoma prehlade i gripa (npr. zapušenost nosa i sinusa, kijavica).

Šta treba da znate pre nego što uzimate lek Defrinol

Upozorite lekara ako uzimate druge lekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.

Lek Defrinol se ne sme koristiti

Ne uzimajte DEFRINOL ako ste alergični ili ste imali reakcije preosetljivosti (otežano disanje, osip po koži, svrab, oticanje lica) prilikom uzimanja ibuprofena, aspirina, drugih NSAIL, pseudoefedrina ili na neku od pomoćnih supstanci u sastavu leka.
Ne uzimajte DEFRINOL ako imate ili ste imali čir (ulkus) želuca, ako imate šećernu bolest, oboljenje štitne žlezde, glaukom, feohromocitom, oboljenje bubrega, srčano oboljenje ili povišen krvni pritisak.
Ne uzimajte DEFRINOL ako uzimate lekove za terapiju depresije koji se zovu triciklični antidepresivi i inhibitori monoaminooksidaze (ili ste ih koristili u poslednjih 14 dana), ako već uzimate neki drugi NSAIL, dekongestiv ili lek za ublažavanje bolova (analgetik).

Upozorenja i mera opreza

Pre primene leka, obavestite svoga lekara ili farmaceuta ako ste imali ili imate čir (ulkus) želuca ili neku zapaljensku bolest creva, ako imate bilo kakav poremećaj zgrušavanja krvi, ako koristite lekove protiv zgrušavanja krvi (npr. varfarin, heparin), ako bolujete od bronhijalne astme, ako imate problem sa prostatom, visok krvni pritisak, oboljenje srca, bubrega ili jetre, šećernu bolest ili bolest štitaste žlezde. Kod starijih pacijenata (preko 65 godina) se češće javljaju neželjene reakcije.

Uzimanje leka Defrinol sa hranom ili pićima

Uzimanje hrane ne utiče na dejstvo DEFRINOLA. Ne preporučuje se primena leka sa alkoholom zbog povećanog rizika od krvarenja iz gastrointestinalnog trakta.
PRIMENA LEKA DEFRINOL® U PERIODU TRUDNOĆE I DOJENJA
Ne preporučuje se primena DEFRINOLA tokom trudnoće i dojenja, ukoliko nije neophodan, što će proceniti Vaš lekar.
UTICAJ LEKA DEFRINOL® NA UPRAVLJANJE MOTORNIM VOZILIMA I RUKOVANJE MAŠINAMA
DEFRINOL ne utiče na sposobnost upravljanja motornim vozilom i rad sa mašinama.
VAŽNE INFORMACIJE O NEKIM SASTOJCIMA LEKA DEFRINOL®
DEFRINOL sadrži boju ponceau 4R lake (E124) zbog koje se mogu javiti alergijske reakcije.
PRIMENA DRUGIH LEKOVA
Imajte u vidu da se ove informacije mogu odnositi i na lekove koje više ne pijete, kao i na lekove koje planirate da uzimate u budućnosti. Obavestite svog lekara ili farmaceuta ako uzimate, ili ste do nedavno uzimali neki drugi lek, uključujući i lek koji se nabavlja bez lekarskog recepta.
Pseudoefedrin može da poveća mogućnost za nastanak aritmija kod pacijenata koji uzimaju digitalis, kinidin i triciklične antidepresive.
Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) mogu da smanje dejstvo lekova za izbacivanje tečnosti (diuretici) i za snižavanje krvnog pritiska (antihipertenzivi), mogu da smanje eliminaciju litijuma, metotreksata, aminoglikozida i da povećaju štetno dejstvo ciklosporina na funkciju bubrega, da povećaju rizik od nastanka hipoglikemije u toku uzimanja lekova za šećernu bolest (oralni hipoglikemici) i rizik od nastanka krvarenja iz digestivnog trakta ako se primenjuju istovremeno sa kortikosteroidima. Treba izbegavati istovremenu primenu dva ili više NSAIL.
KAKO SE UPOTREBLJAVA LEK DEFRINOL®
Ukoliko mislite da DEFRINOL suviše slabo ili jako deluje na Vaš organizam, obratite se lekaru ili farmaceutu.

Lek se primenjuje oralno.

Odrasli i deca starija od 12 godina:
Uobičajeno se primenjuju 1-2 tablete na svakih 4-6 sati. Ne uzimajte više od 6 tableta u toku 24 sata. Lek primenjivati najduže 5 dana.
DEFRINOL film tableta nije namenjena za terapiju dece mlađe od 12 godina.
AKO JE PACIJENT UZEO VIŠE LEKA DEFRINOL® NEGO ŠTO JE TREBALO 
Ukoliko ste uzeli veću dozu DEFRINOLA nego što bi trebalo, odmah se obratite lekaru, jer uobičajene terapijske mere kod predoziranja lekovima, kao što su izazivanje povraćanja i ispiranje želuca imaju efekta samo u prva 4 sata od uzimanja leka.
Unošenje velikih doza DEFRINOLA može da izazove nervozu, vrtoglavicu i nesanicu.
AKO JE PACIJENT ZABORAVIO DA UZME LEK DEFRINOL®
Nikada ne uzimajte duplu dozu da nadomestite to što ste preskočili da uzmete lek!
MOGUĆA NEŽELJENA DEJSTVA
Kao i svi lekovi, i DEFRINOL može izazvati neželjena dejstva.
U toku terapije mogu da se jave simptomi od strane organa za varenje: bol u stomaku, mučnina, gupitak apetita. Ibuprofen može retko da dovede do stvaranja ulkusa na želucu ili krvarenja iz digestivnog trakta (crna stolica ili krv u povraćenom sadržaju).
Lek može nepovoljno da utiče na zgrušavanje krvi, pa je moguće da se jave modrice ili krvarenje.
Moguće su i reakcije preosetljivosti na lek: teškoće u disanju, oticanje lica, bronhospazam, pogoršanje astme, osip na koži.
Moguća neželjena dejstva pseudoefedrina su: nesanica, glavobolja, vrtoglavica, razdražljivost, osećaj strepnje (anksioznost), podrhtavanje ruku, ubrzani ili nepravilni, neravnomerni otkucaji srca, povišen krvni pritisak, suva usta, žeđ, bol u grudima. Retko se javljaju problemi sa bubrezima, otežano mokrenje, mišićna slabost, halucinacije, problemi sa jetrom, poremećaj sluha i pogoršanje postojeće zapaljenjske bolesti creva. Ako primetite bilo koje simptome koji bi mogli biti neželjena reakcija na DEFRINOL, a nisu pomenuti u ovom uputstvu, obavestite lekara.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.