Betametazol

0
263

bethasalFabrički naziv: Bethasal
SASTAV:
1 g masti sadrži: 0,5 mg betametazona (u obliku dipropionata) i 30,0 mg salicilne kiseline

MEHANIZAM DEJSTVA

Betametazon je fluorirani kortikosteroid koji spriječava ili smanjuje razvoj lokalne upalne reakcije reducirajući dilataciju kapilara i eksudaciju iz krvnih sudova, kočeći sintezu prostaglandina i leukotrijena i stabilizirajući intracelularne lizozome s posljedič-nim umanjenim otpuštanjem medijatora upale kao što su nadra-žujući polipeptidi, bradikinin i histamin. Salicilna kiselina ima keratolitički i skvamolitički učinak. Posjeduje i antiseptička i protektivna svojstva stabilizirajući fizio-lošku kiselost kože. U kombinaciji s betametazonom omogućava njegovo prodiranje u dublje slojeve kože, te ubrzava i pojačava njegov učinak.

FARMAKOKINETIKA

Topikalno primijenjen betametazon se neznatno apsorbuje kroz intaktnu kožu, dok perkutana apsorpcija kroz oboljelu kožu može biti izraženija. Ako dospije u sistemsku cirkulaciju, veže se za plazmatske proteine, podliježe procesu biotransformacije u jetri, nakon čega se izlučuje putem bubrega. Salicilna kiselina se brzo apsorbuje kroz kožu, a zatim metabolizira do salicilurične kiseline i salicil fenoglukuronata. Izlučuje se putem urina i to 75% u formi salicilurične kiseline, a 10% u formi salicil fenoglukuronata.

Indikacije:

o Subakutne i hronične hiperkeratozne suhe dermatoze: psorijaza, akutni i hronični ekcemi, neurodermatitis, lichen ruber planus, atopični dermatitis, dishidrotični dermatitis, diseboreični dermatitis, ihtioza
DOZIRANJE I NAČIN PRIMJENE.
Odrasli: dva puta na dan nanijeti mast u tankom sloju na oboljelu površinu kože i lagano utrljati. Djeca: jedan do dva puta na dan nanijeti mast na oboljelu površinu kože i lagano utrljati. Kod hroničnih promjena na koži, liječenje treba, uz stalan ljekarski nadzor, nastaviti još neko vrijeme nakon povlačenja simptoma oboljenja, s ciljem preveniranja pojave recidiva. U slučaju dugotrajne terapije preporučuje se primjena lijeka svaki drugi dan.

Kontraindikacije

-alergija na sastojke lijeka
-gljivične i virusne infekcije kože
-akne vulgaris
-kožne ulceracije
-perioralni dermatitis
-rozacea
-tuberkuloza kože
-luetičke infekcije kože
-primjena u djece mlađe od jedne godine

NEŽELJENA DEJSTVA;

, pojačan rast dlaka, crvenilo i ljuštenje kože, sekundarna infekcija Na mjestu aplikacije masti mogu se rijetko javiti: osjećaj žarenja kože, svrbež, folikulitis, akne, hipopigmentacija, atrofične promjene gljivicama (posebno uzrokovana s C.albicans). Ukoliko se mast nanosi na veće površine oštećene kože (veća perkutana apsorpcija), u toku dužeg vremenskog perioda, uz aplikaciju okluzivnog zavoja ili u djece (kožni nabori i pelene mogu djelovati kao okluzivni zavoji) može doći do pojačane apsorpcije aktivnih komponenti masti i pojave sistemskih neželjenih efekata.
INTERAKCIJA SA DRUGIM LIJECIMA:
U kombinaciji s rezorcinolom i tretioninom moguća je pojava pojačane iritacije i suhoće kože.
Posebna upozorenja
Bethasal mast je namijenjena samo za vanjsku primjenu na koži. Izbjegavati primjenu lijeka u blizini očiju. Ne savjetuje se primjena masti uz okluzivni zavoj, osim ako tako ne preporuči ljekar.Izrazit osjećaj pečenja kože nakon aplikacije masti razlog je za prekid njene primjene.

Trudnoća

Ako ljekar procijeni da je neophodna primjena Bethasal masti u toku trudnoće, onda ona mora biti kratkotrajna i ograničena samo na malu površinu kože (posebno u toku prvog trimestra). U periodu dojenja treba izbjegavati dugotrajnu aplikaciju masti na veću površinu kože, zbog mogućnosti apsorpcije i distribucije betametazona i salicilne kiseline u majčino mlijeko. Mast se ne smije aplicirati na kožu dojki prije dojenja.
Uticaj na psihofizičke sposobnosti pacijenta
Lijek ne utiče na psihofizičke sposobnosti pacijenta. farmaceutske informacije

Čuvanje

Čuvati na temperaturi do 25 C. Lijek držati van dohvata djece.
Način izdavanja lijeka
Lijek se izdaje na ljekarski recept.
Pakovanje
Tuba sa 30 g masti
Izvor:zdravstvo.com

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.