Antidijarealni lekovi

0
294

Lactobacillus_bifidusaDijarea (proliv) je najčešće samo simptom neke bolesti, pa se mora liječiti kauzalno – uzrok (antibioticima npr.). Izuzetno rijetko hiperperistaltika se zaustavlja lijekovima koji ne djeluju na uzrok bolesti, već samo zaustavlja dijareju kao simptom bolesti. Taj postupak može biti vrlo opasan jer otežava postavljanje tačne dijagnoze bolesti, a u slučaju intoksikacije čak omogućava resorpciju toksičnih (otrovnih) materija iz crijeva. U principu, primjenu ovih lijekova treba smatrati kontraindikovanom, sve dotle, dok se ne postavi tačna dijagnoza bolesti.

OPIJUM I OPIJATI – to su najstariji antidijaroički lijekovi. Najviše je korišćena Tinctura opii. Zbog opasnosti od stvaranja zavisnosti Tinctura opii se danas više ne koristi.

DIFENOKSILAT – je takođe opijat po mehanizmu djelovanja. Ovaj preparat je hemijski veoma sličan miperidinu i vrlo efikasno zaustavlja hiperperistaltiku crijeva, te se danas najčešće koristi u terapiji hronične dijareje. U gotovim farmaceutskim preparatima difenoksilat je najčešće kombinovan sa atropinom. Poslije primjene ovako kombinovanih preparata, manja je opasnost od stvaranja zavisnosti, nego što je to slučaj poslije primjene Tincture opii.

LOPERAMID – kako hemijski, tako i farmakološki,ovaj lijek je sličan difenoksilatu. I ovo sredstvo je opijatnog karaktera, a koristi se za zaustavljanje hiperperistaltike različitog uzroka.

BIZMUT-POLISILIKAT – djeluje adsorptivno, vezujući toksine i njihove produkte koji nastaju pod dejstvom bakterija. Istovremeno, ovaj lijek prekriva sluznicu crijeva i štiti je od nadražajnih supstanci. Bizmut silikat koristi se u terapiji dijareja različitog porijekla (u toku ulkusne bolesti, dispepsije i sl.).

BIOLOŠKI PREPARATI – Liofilizirana kultura bakterija Lactobacillus bifidusa i spore jednog soja Bacillus subtilis koriste se u terapiji dijareje. Ove bakterije se poslije unošenja, razmnožavaju u crijevima i djeluju protiv patogenih bakterija, uzročnika dijareje. Pored toga, Bacillus subtilis produkuje enzime koji u crijevima omogućavaju potpunu razgradnju hrane. Ovaj bacil djeluje antibiotski protiv proteusa, bacila koli i nekih sojeva patogenih stafilokoka.

Indikacije za ove preparate su:

Dijareja kod odojčadi, male djece i odraslih osoba

Kolitis

Dijareje koje nastaju uslijed poremećaja fermentacije

Superinfekcije koje nastaju nakon korišćenja antibiotika sa širokim spektrom djelovanja
Izvor:porodicnidoktor.com

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.