Paracetamol

0
269

paracetamol-01Paracetamol ima analgetičko (protiv bolova) i antipiretičko dejstvo (smanjuje tjelesnu temperaturu).

Indikacije za pimjenu ovog lijeka su slabiji bolovi i povišena tjelesna temperatura. On je posebno indikovan kod pacijenata koji ne podnose acetilsalicilnu kiselinu ili kada njena primjena nije preporučljiva zbog opasnosti od nastanka Rejovog sindroma (npr. u pedijatriji). Inače acetilsalicilnu kiselinu smiju uzimati djeca samo iznad 12 godina života. Zato je u tim slučajevima (kod djece ispod 12 godina) preporučljiv paracetamol.
S obzirom da paracetamol nema antiinflamatorno dejstvo (ne djeluje protiv upale) ne koristi se u terapiji reumatske groznice i reumatoidnog artritisa.
NEŽELJENI EFEKTI:
Dugotrajnim uzimanjem ovog lijeka može doći do oštećenja bubrega (intersticijalni nefritis i renalna papilarna nekroza). To ukazuje na potrebu visokog stepena kritičnosti ljekara prilikom propisivanja lijekova koji se moraju uzimati u toku dužeg vremena.
Za razliku od acetilsalicilne kiseline, primjena paracetamola nije povezana za nastanak Rejovog sindroma. Od neželjenih dejstava paracetamola treba istaći nastanak hemolitičke anemije i poremećaj u aktivnosti jetrinih enzima ali je taj poremećaj reverzibilne prirode.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.