Eritromicin

0
734
EritromicinEritromicin je makrolidni antibiotik koji se u terapijske svrhe koristi u vidu estara i soli, koje se bolje resorbuju od slobodnog eritromicina, a uz to su otpornije prema dejstvu želučanog soka. Ovaj lijek se primjenjuje oralno (na usta) i parenteralno (u vidu injekcija).
Eritromicini djeluju protiv gram-pozitivnih mikoroorganizama, posebno protiv pneumokoka, streptokoka, stafilokoka i korinobakterija. Na ovaj antibiotik takođe su osjetljive: Mycoplasma, Legionella, Chlamydia trachomatis, Campxlobacter (Helicobacter) kao i neki tipovi mikobakterija (Mycobacterium kansasi i Mycobacterijum scrofulaceum).
MEHANIZAM DJELOVANJA:
Svi makrolidi, pa tako i eritromicin su antibiotici sa bakteriostatskim dejstvom (spriječavaju rast i razmnožavanje bakterija). Eritromicin se dobro raspoređuje u svim tjelesnim tečnostima i tkivima, osim CNS-u. Lijek prolazi kroz placentu (posteljicu) i dospijeva u plod. Eritromicin se uglavnom izlučuje u žuči gdje može dostići koncentraciju koja je 50 puta viša od one u krvi. Dio ove količine se resorbuje iz crijeva. Samo 5% primijenjene doze se izluči u mokraći.
INDIKACIJE:
Eritromicin je lijek izbora u terapiji infekcija korinebakterijama (difterija, korinebakterijska sepsa, eritrazma). On se takođe koristi i u infekcijama disajnih puteva, očnim infekcijama i genitalnim infekcijama uzrokovanim hlamidijama. Preparati eritromicina uspješno liječe zapaljenja pluća uzrokovana Mycoplasmom i Legionellom.
Posebno se smatra korisnim što se eritromicin može primjenjivati kao zamjena za penicilin kod pacijenata koji boluju od streptokoknih i pneumokoknih infekcija, a preosjetljive su prema penicilinu. Kod osoba sa manama na srčanim valvulama (zaliscima) treba primijeniti eritromicin kada god se ukaže potreba da se na pacijentu izvrši neka stomatološka procedura. Na ovaj način se pacijent štiti od mogućeg nastanka endokarditisa (zapaljenja srčane ovojnice).
NEŽELJENA DEJSTVA:
Najčešći neželjeni efekti su: mučnina, gubitak apetita, odbojnost prema hrani, povraćanje i proliv. Preparati eritromicina mogu prouzrokovati holestatski hepatitis koji se manifestuje žuticom, groznicom i poremećajem funkcije jetre, što je najvjerovatnije posljedica preosjetljivosti. Po prestanku uzimanja lijeka, bolesnici se potpuno oporave, ali se hepatitis ponovo javlja ako se ponovo primjeni eritromicin. Moguće su alergijske reakcije (osip, groznica, povećan broj eozinofila u krvi). Treba naglasiti da eritromicin pojačava efekte antikoagulantnih lijekova (protiv zgrušavanja krvi) i digoksina.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.