Ampicilin

0
575
ampicilinAmpicilin je najinteresantniji i najkorisniji od svih polusintetskih penicilina. Opisuje se kao antibiotik sa širokim spektrom dejstva. Ampicilin je acidorezistentan pa se može primijeniti oralno (na usta). Oko 50% lijeka se resorbuje poslije oralne primjene maksimalne koncentracije u krvi se postižu već 90-120 minuta poslije aplikacije. Udvostručavanje doze udvostručava koncentraciju lijeka u krvi.poluvrijeme eliminacije iznosi 1-2 sata.
Ampicilin se ravnomjerno raspodjeljuje u svim tkivima, ali se ipak najviše koncentriše u jetri i bubrezima. Samo male količine lijeka prelaze u cerebrospinalnu (moždanomoždinsku) tečnost. Ampicilin se izlučuje u nepromijenjenom obliku preko bubrega ali i preko žuči. Interesantno je da koncentracije ampicilina u žuči mogu biti do 40 puta više nego što su u krvnoj plazmi. Zajedno sa žuči, lijek dospijeva u crijeva, odakle se ponovo resorbuje. Ova osobina ampicilina može biti posebno korisna prilikom liječenja infekcija uzrokovanih crijevnim bakterijama, bilo da se one nalaze u crijevima ili žuči.
Antibakterijski spektar:
Ampicilin je baktericid sa širokim antibakterijskim spektrom. On djeluje protiv gram-pozitivnih i gram-negativnih mikroorganizama kao što su: streptokoke, stafilokoke, Corynebacterium, Clostridium Fusiformis, E. coli, Klebsiella, Shigella, Salmonella, Proteus, Brucella, Haemophylus influenzae i Bordatella pertussis. Ampicilin je osjetljiv prema beta-laktamazama koje stvaraju razne bakterije.
Indikacije:
Glavne indikacije za primjenu ampicilina su urinarne infekcije, sinuzitis, otitis, infekcije donjeg dijela respiratornog (disajnog) trakta. Nažalost, mnogi gram-negativnih bakterija koje su ranije bile osjetljive, u današnje vrijeme produkuju laktamaze pa su rezistentne (otporne) na ampicilin, što onemogućava njegovu dalju upotrebu u terapiji urinarnih infekcija,meningitisa i tifusa.
Neželjena dejstva:
Poslije velikih oralnih doza ampicilina često nastaju dijareja (proliv), bolovi u želucu i dispeptičke tegobe. Ove pojave su blage prirode i ne zahtijevaju prekid terapije. moguća je i pojava superinfekcije. Kod 10% pacijenata koji uzimaju ampicilin javlja se makulopapulozni osip po koži. Ovaj osip nije alergijske prirode, jer mnoge od ovih osoba kasnije dobro podnose penicilin.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.