Aciklovir

0
323
aciklovirAciklovir djeluje protiv herpes simplex virusa (HSV). Ovaj lijek inhibiše sintezu virusne DNK. Primjenjuje se oralno, lokalno i intravenski. Biološka raspoloživost aciklovira poslije oralne primjene iznosi 15-20%. Aciklovir se izlučuje putem bubrega, sa poluvremenom eliminacije 3-4 sata. Ovo vrijeme se znatno produžuje kod bolesnika sa oštećenom funkcijom bubrega. U slučaju potrebe lijek se lako odsranjuje hemodijalizom. Aciklovir lako prodire u sve tjelesne tečnosti. Njegova koncentracija u likvoru (moždano-moždinskoj tečnosti) je 50% od koncentracije u serumu.
TERAPIJSKE INDIKACIJE:
Aciklovir se primjenjuje oralno u terapiji primarnih infekcija i recidiva genitalnog (na polnim organima) i labijalnog (na usnama) herpesa. Doza od 200 mg, uzeta na usta, skraćuje trajanje simptoma i vrijeme rezolucije lezija za oko 5 dana kod primarnih infekcija sa HSV. Nažalost, liječenje primarnog genitalnog herpesa ne mijenja učestalost i intenzitet recidiva (ponovnog javljanja bolesti). Lokalna primjena aciklovira je klinički manje efikasnaod oralne primjene u terapiji infekcija sa HSV-om. Primjena aciklovira je indikovana kod Herpes simplexencephalitis-a kao i kod infekcija Varicella-zoster virusom. Lijek se primjenjuje i za hroničnu supresiju rekurentnog labijalnog i genitalnog herpesa.
NEŽELJENA DEJSTVA:
Aciklovir se uglavnom dobro podnosi. Najčešći neželjeni efekti su mučnina, proliv i glavobolja. Intravenska infuzija lijeka je ponekad udružena sa pojavom bubrežne insuficijencije. Međutim, ovo se može izbjeći adekvatnom hidratacijom i sporijom infuzijom lijeka. Hronična primjena za supresiju genitalnoh herpesa, često prolazi bez neželjenih efekata.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.