Nistatin-Nystatin

0
491

nistatinSastav
Jedna dražeja sadrži nistatin 500.000 i.j. Jedan ml (20 kapi) suspenzije sadrži nistatin 100.000 i.j. Jedan g masti sadrži nistatin 100.000 i.j. Jedna vaginalna tableta sadrži nistatin 100.000 i.j.

Dejstvo

Nystatin (nistatin) je polienski antibiotik koji deluje fungistatički i fungicidno na veliki broj gljivica in vitro. On se vezuje za sterole u membranama gljivičnih ćelija, dovodi do poremećaja propustljivosti membrane i liže ćelije. Nistatin ne deluje na bakterije, protozoe i viruse. In vivo, efikasan je samo u terapiji infekcija izazvanih sojevima Candida. Praktično se ne resorbuje iz digestivnog trakta, sa kože ili sluzokože. Ako dospe u cirkulaciju izaziva jake toksične efekte.

Indikacije

Oralna, ezofagealna i intestinalna kandidijaza Vulvovaginalna kandidijaza Kutana i mukokutana kandidijaza.
Doziranje i način primene
Dražeje: Prosečna dnevna doza je 3 puta po 1 dražeja, a kod teških oblika 3 puta po 2 dražeje. Trajanje terapije zavisi od lokalizacije i težine infekcije, najčešće 5-6 nedelja, a po potrebi i duže.
Kapi (suspenzija) se daju deci i to 4 puta po 1- 4 ml.
Mast: premazati obolelo mesto 1-3 puta dnevnu tankim slojem masti. Na mukokutanim prelazima može se primeniti i suspenzija.
Vaginalne tablete: jednu vaginalnu tabletu staviti svako veče duboko u vaginu tokom 7-8 dana, a zatim svake druge ili treće večeri u toku 2-3 nedelje. Pre upotrebe vaginalnu tabletu treba navlažiti vodom.

Napomena

Nistatin suspenzija se može nakapati direktno na jezik ili na neko drugo mesto, a može
se pomešati sa hranom koja nije kisela (mleko, med i si.). Kapi zadržavaju nepromenjenu antibiotsku aktivnost 8 dana nakon pripremanja.

Neželjena dejstva

Veoma su retka. Posle oralnog davanja mogu se javiti mučnina, povraćanje, gastrointestinalni poremećaji (dijareja) u vrlo blagom obliku. Reakcije preosetljivosti su izuzetno retke.

Kontraindikacije

Poznata preosetljivost na nistatin. Ne sme se primeniti na otvorene rane ili na opekotine.

Upozorenje

Nistatin nema dejstva na sistemsku kandidijazu. Kod osoba sa renalnom insuficijencijom, duža primena terapijskih doza, iako je resorpcija minimalna, može dovesti do nagomilavanja leka u krvi i do sistemskih toksičnih efekata.

Trudnoća i laktacija

O primeni nistatina u trudnoći nema ni kliničkih ni eksperimentalnih podataka. Preporučuje se oprez (posebno kod primene vaginalnih tableta): nistatin primeniti u trudnoći samo kada su u pitanju masivne infekcije sa težom simptomatologijom. Nistatin se ne resorbuje, pa nema opasnosti da se pojavi u majčinom mleku.

Način čuvanja

Čuvati na temperaturi od 15 – 25°C, zaštićeno od svetlosti i vlage.
Čuvati van domašaja dece.

Način izdavanja

Lek se može izdavati samo uz lekarski recept.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.