Hemopres

0
396

Tablete
Mehanizam dejstva
    Hidrohlorotiazid smanjuje reapsorpciju natrijuma i vode u kortikalnom dilucionom segmentu Henleove petlje, usled čega se povećava izlučivanje natrijuma, hlora, vode i kalijuma iz organizma. Pri dugotrajnoj primeni, zbog smanjene koncentracije natrijuma u glatkim mišićima arterija, dolazi do smanjenja perifernog otpora i osetljivosti krvnih sudova na pre- sorne supstancije. Amilorid deluje na mehanizam koji vrši izmenu natrijumovih i kalijumovih jona u dis- talnom tubulu nefrona i na taj način sprečava preko- merno izlučivanje kalijuma iz organizma. Početak delovanja Hemopres-a nastupa nakon 1 – 2 sata od uzimanja leka i traje oko 24 sata.
Sastav     1 tableta sadrži: 50 mg hidrohlorotiazida i 5 mg amilorid hlorida.
Hemopres je kombinacija dva diuretika, hidrohlorotiazida i amilorida, u odnosu 10:1, koja je poznata i pod nazivom koamilozid. Hemopres ima diuretičko i antihipertenzivno dejstvo. Amilorid je diuretik koji štedi kalijum, pa tokom terapije Hemopresom nema opasnosti od hipokalijemije.
Farmakokinetika     Hidrohlorotiazid se posle peroralne primene dobro resorbuje iz GIT-a i dejstvo mu počinje nakon 2 sata, a maksimalno dejstvo javlja se nakon 4 sata i traje oko 6-12 sati. Ne metaboliše se i izlučuje se putem bubrega. Poluvreme eliminacije varira 5,6-14,8 sati. Prolazi placentnu barijeru, ne prolazi krvnomoždanu barijeru. Takođe se izlučuje mlekom dojilja.
Amilorid hlorid se posle peroralne primene dobro resorbuje iz GIT-a i dejstvo mu počinje nakon 2 sata.
Maksimalno dejstvo je nakon 6-10 sati i traje 24 sata. Poluvreme eliminacije varira 6-9 sati. Ne metaboliše se u jetri, a izlučuje se putem bubrega. Može da dođe do akumulacije jedino u hepatorenalnom sindromu.
Indikacije     Arterijska hipertenzija.
Kongestivna srčana insuficijencija sa hipokalijemijom.
Ciroza jetre sa ascitesom
Doziranje i način primene     Kod arterijske hipertenzije daje se 1-2 tablete dnevno. Povećanje doze iznad 2 tablete dnevno nema dodatnog efekta. Kada se postigne zadovoljavajuće sniženje krvnog pritiska, dozu treba smanjiti do najmanje kojom se sniženje pritiska uspešno održava.
Kod kongestivne srčane insuficijencije početno doziranje je 1 – 2 tablete dnevno. Prema potrebi doza se može povećati najviše do 4 tablete dnevno. Hemopres se uzima ujutro posle doručka, svaki dan ili intermitentno.
Kontraindikacije     Preosetljivost na sastojke leka, hiperkalijemija, teška oboljenja bubrega (anurija, akutna bubrežna insuficijencija, teška progresivna oboljenja bubrega, dijabetična nefropatija), istovremena primena lekova koji sadrže kalijum. Hemopres se ne sme davati deci.
Oprez     Hemopres treba oprezno davati kod dijabetesa, oštećenja funkcije jetre ili bubrega, gihta. Kod istovremene primene insulina, drugih antihipertenziva, narkotika ili barbiturata potrebno je prilagoditi dozu Hemopresa. Zbog mogućeg uticaja na toleranciju ugljenih hidrata, potrebno je prekinuti davanje Hemopresa najmanje tri dana pre izvođenja testa opterećenja glukozom.
Neželjena dejstva     Podnošljivost Hemopresa je dobra, a eventualna ne željena dejstva su retka i prolazna. Mogući su blagi gastrointestinalni poremećaji (anoreksija, mučnina, nadimanje, opstipacija ili dijareja). Kao posledica pojačane diureze mogu se javiti i suvoća usta, žeđ, parestezije, malaksalost, brzo zamaranje i ortostatska hipotenzija. Retke i reverzibilne alergijske reakcije manifestuju se kao osip i svrab.
Interakcije     Alkohol, Barbiturati narkotici pojava ortostarske hipotenzije Inhibitori ACE moćan dodatni antihipertenzivni efekat, rizik od hiperkalemije Nesteroidni antiin.amatorni lekovi smanjenje diuretičkog, natriuretičkog i antihipertenzivnog dejstva kortikosteroidi pad nivoa elektrolita, hipokalemija Methyldopa moćan dodatni antihipertenzivni efekat Insulini i oralni antidijabetici promena potreba za insulinom
Saveti lekara/ farmaceuta bolesniku     Bolesniku savetovati da lek uzima rano ujutro, da izbegava upotrebu alkoholnih napitaka, da ne uzima druge lekove bez konsultovanja sa lekarom, da se javi lekaru ako je diureza mnogo manja od unete količine tečnosti, ili ako je smanjenje telesne mase veće od 1 kg dnevno.
Način čuvanja     čuva se na suvom i tamnom mestu, na temperaturi do 25░C, u originalnom pakovanju, van domašaja dece.
Rok trajanja     5 godina
Način izdavanja     Lek se može izdavati samo uz recept lekara.
Pakovanje     40 tableta (5 mg • 50 mg) JKL 1400400

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.