Arifon

0
424

ArifonTablete – film (indapamid) antihipertenziv, diuretik
Sastav     Jedna tableta-film sadrži:
indapamid hemihidrat 2,5 mg
Dejstvo     Arifon je prevashodno diuretik. Ovaj efekat ostvaruje inhibirajući reapsorpciju natrijuma u dilucionom segmentu korteksa bubrega. Sem toga, Arifon deluje i kao vazodilatator. To ostvaruje smanjivanjem kontraktilnosti glatke muskulature u zidovima krvnih sudova i stimulacijom sinteze prostaglandinskih i prostaciklinskih vazodilatatora i inhibitora agregacije trombocita.
Indikacije     Arterijska hipertenzija
Doziranje i način primene     Tablete Arifon uzimaju se peroralno. Dnevna doza iznosi 2,5 mg (1 tableta) i uzima se jednokratno, najbolje u jutarnjim časovima. Povećanjem doze ne dobija se na efikasnosti već se potencira rizik ispoljavanja neželjenih dejstava.
Neželjena dejstva     Arifon se najčešće dobro podnosi. Nuspojave su retke, blagog su intenziteta i povlače se smanjenjem doze. Osećaj zamora, alergijske reakcije i vrtoglavica javljaju se češće od drugih efekata. U starijih osoba i bolesnika sa insuficijencijom srca mogući su poremećaji bilansa tečnosti i elektrolita (hipokalemija).
Kontraindikacije     Primena tableta Arifon kontraindikovana je u osoba preosetljivih na sulfonamide, u teškoj insuficijenciji bubrega i u hepatičnoj encefalopatiji.
Upozorenja     Pri propisivanju Arifon-a, povećana opreznost potrebna je u pacijenata sa elektrolitskim disbalansom, dijabetesom, gihtom i oboljenjima jetre i bubrega. Trudnoća i dojenje Arifon, kad god je to moguće, ne treba davati trudnicama i ženama koje doje. Uticaj na sposobnost upravljanja motornim vozilima i mašinama Pri započinjaju terapije, kao i tokom lečenja, sposobnost rukovanja mašinama i upravljanja motornim vozilima može, zbog pada vrednosti krvnog pritiska, biti umanjenja.
Interakcije     Arifon ne treba kombinovati sa solima litijuma i lekovima koji mogu izazazvati poremećaje srčanog ritma po tipu Torsades de pointeso. Oprez je potreban ako se Arifon daje sa drugim antihipertenzivima, uključujući diuretike koji štede kalijum, kardiotoničnim glikozidima, antiaritmicima, nesteroidnim antiinflamatornim lekovima, metforminom, jodnim kontrastima, tricikličnim antidepresivima i solima kalcijuma.
Način čuvanja     Tablete čuvati u originalnom pakovanju, na sobnoj temperaturi, van domašaja dece.
Rok upotrebe     5 godina
Način izdavanja     Lek se može izdavati samo uz lekarski recept.
Pakovanje     Kutija sa 30 tableta-film
Proizvođač     Hemofarm koncern ZORKA Pharma a.d., Šabac,
u saradnji sa Les Laboratoires Servier, Francuska
Izvor:Hemofarm.com

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.