Presolol

0
487

presololBlokator beta1receptora ampule
Sastav     ampula od 5 ml sadrži: metoprolola 5 mg
Dejstvo     Presolol primenjen intravenski u akutnom infarktu miokarda (AIM) smanjuje smrtnost. Povoljan efekat intravenski datog Presolol-a na AIM može se objasniti sledećim mehanizmima: smanjenjem srčane frekvencije, regulisanjem srčanog ritma, sniženjem krvnog pritiska, smanjenjem kontraktilnosti miokarda, preraspodelom krvi iz subepikardnog u subendokardne delove miokarda i smanjenjem veličine ishemične zone. Presolol neutralisanjem kateholamina u krvi smanjuje delovanje stresa i na koronarne arterije. Presolol reguliše srčani ritam kod supraventrikularnih tahiaritmija i otklanja ventrikularne ekstrasistole, blokadom beta receptora na ćelijama SA i AV čvora i smanjenjem ishemije miokarda.
Indikacije     – Akutni infarkt miokarda
– Supraventrikularne tahiaritmije, fibrilacija i flater pretkomora i ventrikularne ekstrasistole.
Doziranje i način primene     Akutni infarkt miokarda Presolol ampule treba dati što je moguće pre posle prijema bolesnika u bolnicu. U uslovima hemodinamskog monitoringa (EKG, krvni pritisak i srčana frekvenca) dati intravenski u bolusu 5 mg metoprolola. Davanje iste doze, ponoviti u intervalima od 2 minuta do ukupno 15 mg. Preporučena doza može da se smanji u zavisnosti od hemodinamskog statusa bolesnika. Posle 15 minuta od poslednje injekcije daje se 50 mg metoprolola (1/2 tablete Presolola od 100 mg) i to se ponavlja svakih 6 sati u toku 2 dana. Lečenje se nastavlja davanjem 2 puta 1 tablete Presolola od 100 mg dnevno (200 mg). Poremećaji ritma Početna doza od 5 mg se daje sporo intravenski 1-2 ml/min, ista doza se može ponoviti u intervalima od 5 minuta do najviše 15 mg.
Neželjena dejstva     Mogu se javiti bradikardija i hipotenzija.
Kontraindikacije     Kardiogeni šok, srčani blok II i III stepena, izražena bradikardija i dekompenzovana srčana insuficijencija.
Mere opreza     Ukoliko se u toku intravenske primene Presolola razvije jaka bradikardija treba više puta ponoviti davanje 0,5 mg atropina. Presolol ne treba koristiti u kombinaciji sa ampulama verapamila, jer njihova istovremena primena može da prouzrokuje bradikardiju, hipotenziju i zastoj srca.
Pakovanje     Kutija sa 5 ampula od 5 ml Hemofarm
u saradnji sa
Novartis Pharma Švajcarska
Izvor:Hemofarm.com

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.