Midol C

0
312

midolMidol C
analgoantipiretik

šumeće tablete
Mehanizam dejstva     Askorbinska kiselina u Midolu C obezbeđuje dodatne količine C vitamina, doprinosi da se posle rastvaranja dobije napitak prijatnog ukusa, smanjuje nadražaj acetilsalicilne kiseline na sluznicu želuca. Naročito je pogodan za osobe koje teško gutaju tablete. U osnovi Analgetičkog, antipiretičkog, antiagrega cionog i antiin.amatornog dejstva acetilsalicilne kiseline je inhibicija sinteze prostaglandina. Analgetički efekat je posledica blokade stvaranja impulsa bola na periferiji, kao i centralnog delovanja, verovatno na nivou hipotalamusa. Acetilsalicilna kiselina postiže antipiretički efekat preko centra za termoregulaciju u hipotalamusu, što dovodi do periferne vazodilatacije, povećanog protoka krvi kroz kožu, znojenja i sniženja telesne temperature. Antiin.amatorno dejstvo verovatno je posledica inhibicije sinteze prostaglandina i drugih medijatora in.amacije. Antiagregaciono dejstvo acetilsalicilna kiselina ostvaruje inhibicijom enzima prostaglandin ciklooksigenaze u trombocitima, čime sprečava formiranje agregacionog agensa tromboksana A2.
Sastav     1 šumeća tableta Midola C sadrži:
400 mg acetilsalicilne kiseline i 240 mg askorbinske kiseline.
Midol C sadrži acetilsalicilnu i askorbinsku kiselinu. Mada je acetilsalicilna kiselina jedan od najstarijih sintetskih lekova, i danas ima značajno mesto u terapiji hiperpireksije, bolova srednje jačine i reumatizma. U terapiji kardiovaskularnih bolesti ima važnu primenu kao dokazano antiagregaciono sredstvo.
Farmakokinetika     Acetilsalicilna kiselina se resorbuje brzo i potpuno posle oralne primene. U toku resorpcije acetilsalicilna kiselina delimično se hidrolizuje do salicilata pod dejstvom esteraza u mukozi GIT-a. Posle resorpcije nehidrolizovani deo leka se brzo i skoro kompletno hidrolizuje, prvenstveno u jetri ali i u plazmi, eritrocitima i sinovijalnoj tečnosti. Raspodeljuje se dobro u sve telesne tečnosti i tkiva, prolazi hematoencefalnu barijeru, placentu i izlučuje se mlekom dojilja. Vezivanje za proteine plazme je 76 – 90%. Izlučuje se putem urina, a brzina izlučivanja zavisi od pH urina (najveća je pri pH 7,5 i više). Askorbinska kiselina se dobro resorbuje posle oralne primene ali se resorpcija smanjuje ako se odjednom uzme velika doza. Za proteine plazme vezuje se oko 25%. Metaboliše se u jetri, a izlučuje urinom (oko 84%).
Indikacije     Febrilna stanja (grip, groznica, prehlada, infektivne bolesti. Bolovi blagog ili srednjeg intenziteta (glavobolja, zubobolja, menstrualni bolovi, mialgija, neuralgija, neuritis)
Doziranje i način primene     Odrasli:
3 – 4 puta dnevno
1 – 2 šumeće tablete rastvorene u čaši vode, maksimalno 10 šumećih tableta dnevno (analgoantipiretik)
Kontraindikacije     Preosetljivost na neku od komponenti leka, akutna faza peptičkog ulkusa, hemoragijska dijateza, poslednji mesec trudnoće, urički artritis, oštećenje jetre, bubrega ili sluznice želuca.
Oprez     Oprez je potreban kod bolesnika sa poremećenom funkcijom bubrega, bronhijalnom astmom, u stanju dehidratacije, kod hipoprotrombinemije, deficita K vitamina, trombocitopenije, dojenja.
Midol C ne treba davati 7 dana pre hirurške intervencije i u postoperativnom periodu.
Deci do 12 godina u stanju viremija ne treba davati acetilsalicilnu kiselinu zbog opasnosti od Reye-ovog sindroma. U ovim slučajevima treba primeniti Febricet.
Neželjena dejstva     Neželjena dejstva acetilsalicilne kiseline mogu se ja viti kod preosetljivih osoba, kao i u slučaju dugotrajne primene velikih doza. Manifestuju se kao krvarenje iz gastrointestinalnog trakta, vrtoglavica, glavobolja, šum u ušima, znojenje, mučnina, povraćanje i poremećaji koagulacije krvi.
Interakcije     Neželjena dejstva acetilsalicilne kiseline mogu se ja viti kod preosetljivih osoba, kao i u slučaju dugotrajne primene velikih doza. Manifestuju se kao krvarenje iz gastrointestinalnog trakta, vrtoglavica, glavobolja, šum u ušima, znojenje, mučnina, povraćanje i poremećaji koagulacije krvi.
Saveti lekara/ farmaceuta bolesniku     Upozoriti bolesnika da kontinuirano uzimanje velikih doza Midola C mora da bude pod kontrolom lekara.
Način čuvanja     Čuva se na sobnoj temperaturi, u originalnom pakovanju, zaštićeno od svetlosti i vlage, van domašaja dece.
Rok trajanja     4 godine
Način izdavanja     Lek se može izdavati i bez lekarskog recepta.
Pakovanje     10 šum. tableta (400 mg + 240 mg)

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.