Febricet

0
1697

FebricetAnalgoantipiretik
tablete, sirup, supozitorije
INN paracetamol
Mehanizam dejstva     Mehanizam analgetičkog dejstva paracetamola nije u potpunosti dokazan. Smatra se da deluje preko in- hibicije sinteze prostaglandina i drugih supstancija koje senzibilišu receptore za bol u centralnom ner- vnom sistemu i na periferiji. Takođe, u manjem ste- penu, blokira stvaranje impulsa bola na periferiji. Antipiretički efekat paracetamol ostvaruje dejstvom na centar za termoregulaciju u hipotalamusu, što dovodi do periferne vazodilatacije, povećanja protoka krvi kroz kožu, znojenja i sniženja telesne temperature.
Sastav     1 tableta sadrži: 500 mg paracetamola
5 ml sirupa sadrži: 120 mg paracetamola
1 supozitorija sadrži: 200 mg paracetamola
Febricet je analgetik i antipiretik, lek izbora kod alergičnih na acetilsalicilnu kiselinu. Aktivni princip u Febricetu je paracetamol, metabolit fenacetina, podjednako aktivan ali manje toksičan od fenacetina. Febricet je naročito pogodan za terapiju kada je acetilsalicilna kiselina kontraindikovana, kao i u slučajevima kada se acetilsalicilna kiselina ne preporučuje (kod bolesnika na terapiji antikoagulansima, urikozuricima, sa hemofilijom ili drugim bolestima, kod kojih postoji krvarenje ili mogućnost krvarenja, bolesnika sa gastrointestinalnim poremećajima, alergijom na aspirin i dece do 12 godina sa virusnim bolestima).
Farmakokinetika     Febricet se resorbuje brzo i skoro kompletno posle oralne primene. Prisustvo hrane usporava resorpciju, ali ne umanjuje efikasnost leka. Resorpcija posle rektalne primene varira u zavisno- sti od sastava podloge. Maksimalna koncentracija u plazmi postiže se za 1/2 – 2 sata. Dejstvo traje 3 – 4 sata. Metaboliše se u jetri oko 90 – 95%, a izlučuje putem urina, uglavnom u obliku neaktivnih metabolita.
Indikacije     Bolovi različitog porekla (glavobolja, zubobolja, neuralgija, mialgija, neuritis, išijalgija, posttrauma- tski bol, dismenoreja) . Febrilna stanja
Doziranje i način primene     Odrasli:
500 mg – 1 g na 4 – 6 sati, maksimalno 4 g dnevno
Deca:
od 3 meseca do 1 godine: 1 – 4 x 60 – 120 mg
1 do 5 godina: 1 – 4 x 120 – 250 mg
6 do 12 godina: 1 – 4 x 250 – 500 mg
Deca dobijaju maksimalno 4 doze u 24 sata. Razmak između pojedinačnih doza treba da bude 4 – 6 sati.
Kontraindikacije     Teška oštećenja bubrega ili jetre, fenilketonurija, preosetljivost na paracetamol.
Neželjena dejstva     Neželjena dejstva su izuzetno retka, a mogu se javiti posle dugotrajne upotrebe, u vidu osipa po koži, hematoloških poremećaja. U slučaju predoziranja moguća su oštećenja jetre i bubrega.
Interakcije     NAS . . .povećanje rizika od nefro- toksičnosti
Oralni antikoagulansi . . . . povećanje antikoagulantnog dejstva
Zidovudin . . . potenciranje dejstva oba leka
Uticaj na laboratorijske testove     Paracetamol može dati lažne vrednosti pri određivanju glukoze i mokraćne kiseline u krvi.
Način čuvanja     Čuva se na sobnoj temperaturi, zaštićeno od sve tlosti, u originalnom pakovanju, van domašaja dece. Sirup se ne sme zamrzavati.
Rok trajanja     Tablete – 3 godine
Sirup – 3 godine
Supozitorije – 3 godine
Način izdavanja     Lek se može izdavati i bez lekarskog recepta.
Pakovanje     500 tableta po 500 mg   JKL 1086105
5 supozitorija po 200 mg      5086107
Izvor:Hemofarm.com

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.