Phenobarbiton

0
1074

PhenobarbitonTablete, injekcije
Hipnotik, sedativ, antikonvulziv
INN fenobarbiton tablete
INN fenobarbiton natrijum injekcije
Mehanizam dejstva     Tačan mehanizam delovanja fenobarbitona nije poznat. Smatra se da je sedativni, hipnotički i antikonvulzivni efekat u vezi sa mogućnošću fenobarbitona da poveća inhibitornu sinaptičku aktivnost gama-aminobuterne kiseline, što ograničava širenje senzorne aktivnosti i podiže nivo praga nadražaja.
Sastav     1 tableta sadrži: 100 mg fenobarbitona
1 lioinjekcija sadrži: 220 mg fenobarbiton natrijuma
Phenobarbiton je neselektivni depresor CNS-a koji deluje sedativno, hipnotički i antikonvulzivno.
Farmakokinetika     Resorpcija fenobarbitona iz digestivnog trakta je spora i kompletna. Prisustvo hrane usporava ovaj proces. Maksimalna koncentracija u plazmi postiže se nekoliko sati posle uzimanja oralne doze. Za proteine plazme vezuje se 40 – 60%. U jetri se metaboliše preko mikrozomnih enzima oko 75% unete doze. Izlučuje se preko bubrega u nepromenjenom obliku oko 25% od unete doze. Vreme polueliminacije je oko 100 sati.
Indikacije     Sva stanja u kojima je potrebno dobiti sedativni, hipnotički ili antikonvulzivni efekat. Status epilepticus i febrilne konvulzije su indikacije za parenteralnu primenu
Doziranje i način primene     Odrasli Kao sedativ: 30 – 120 mg na dan podeljeno u 2 – 3 doze
Kao hipnotik: 100 – 200 mg uveče
Kao antikonvulziv: 60 – 200 mg na dan
Za status epilepticus i druga akutna konvulzivna stanja: 200 – 600 mg duboko i.m.
Da bi se postigao puni antikonvulzivni efekat potrebne su 2 – 3 nedelje terapije. Doza leka mora pažljivo i polako da se titrira, zavisno od individualnih potreba i odgovora pacijenta. Kod starijih i slabih bolesnika, mentalno zaostalih, kao i onih sa smanjenom funkcijom jetre i bubrega, primeniti niže doze. Terapija ne sme naglo da se prekida. Ukoliko se fenobarbiton isključuje iz terapije doze se postepeno smanjuju.
Kontraindikacije     Preosetljivost na barbiturate, teška dekompenzacija srca, insuficijencija jetre i bubrega, respiratorne bolesti kod kojih su prisutne dispnea ili opstrukcija.
Oprez     Lek snažno deluje na psihofizičke sposobnosti.
Neželjena dejstva     Sedacija i pospanost su neželjena dejstva fenobarbitona kada se koristi kao antikonvulziv. Kod dece može da dovede do paradoksalne ekscitacije i hiperaktivnosti. Kod starijih može da se javi konfuzija, depresija ili ekscitacija. Može da se javi raš koji nestaje po prestanku terapije. Dugotrajna upotreba većih doza dovodi do stvaranja zavisnosti.
Interakcije     Alkohol – adicija depresivnih efekata
Antikoagulansi-smanjen antikoagulantni efekat
Antidepresivi – smanjen antikonvulzivni efekat fenobarbitona; ubrzan metabolizam i smanjen terapijski efekat antidepresiva
Antiepileptici – povećana toksičnost bez povećanja antiepileptičkog efekta
Antipsihotici – smanjenje antikonvulzivnog efekta fenobarbitona
Kortikosteroidi – ubrzan metabolizam kortikosteroida
Oralni kontraceptivi – smanjen efekat kontraceptiva
Saveti lekara/ farmaceuta bolesniku     Lek snažno deluje na psihofizičke sposobnosti. Za vreme terapije zabranjeno je upravljanje motornim vozilom ili mašinom.
Način čuvanja     Čuva se na sobnoj temperaturi, na suvom mestu, van domašaja dece.
Rok trajanja     Tablete – 5 godina
Ampule – označen je na pakovanju
Način izdavanja     Lek se izdaje samo uz recept lekara. Recept se propisuje u kopiji sa podacima koji se navode kod propisivanja opijata.
Pakovanje     30 tableta po 100 mg 1084521
5 lioinjekcija po 220 mg • 5 ampula vode za injekcije 0084520

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.