Bromazepam

0
743

BromazepamBromazepam tablete (bromazepam)
Benzodiazepinski anksiolitik
Sastav     Jedna tableta sadrži:
bromazepam 1,5 mg, 3 mg ili 6 mg
Dejstvo     Bromazepam je benzodiazepinski anksiolitik i mišićni relaksans. Uklanja psihosomatske reakcije i stabilizuje neurovegetativni sistem. U manjim dozama smanjuje psihičku napetost, uklanja nemir, teskobu, a pri tome ne utiče na motornu aktivnost. U većim dozama ima sedativno i miorelaksantno delovanje, što je važno u tretiranju težih neurotskih i psihosomatskih poremećaja.
Indikacije     Emocionalni poremećaji: stanja napetosti i anksioznosti, nervoze, uznemirenosti, poremećaji sna
Funkcionalne smetnje kardiovaskularnog, respiratornog, gastrointestinalnog i urogenitalnog sistema
Psihogene smetnje (psihogene glavobolje, psihogene dermatoze, astma, gastrični i duodenalni ulkus, ulcerozni kolitis)
Psihoneuroze, psihogene reakcije koje prate akutni i hronični alkoholizam.
Doziranje i način primene     Doziranje je individualno. Prosečna doza za ambulantne pacijente je 1,5 mg do 3 mg, do 3 puta na dan. U težim oblicima bolesti, naročito kod hospitalizovanih bolesnika, daje se 6 mg do 12 mg, 2 do 3 puta na dan. Terapiju ambulantnih pacijenata treba započeti sa najnižom preporučenom dozom, koja se može po potrebi povećati do optimalnog delovanja. Prilikom dugotrajnog lečenja bromazepamom, terapiju ne treba naglo prekinuti, nego doze treba postepeno smanjivati.
Neželjena dejstva     U osetljivih bolesnika, naročito kod većih doza, može se javiti blagi umor, pospanost i vrtoglavica, a povremeno slabost mišića i ataksija. Ove nuspojave mogu se izbeći prilagođavanjem doze. Bromazepam povećava efekat lekova koji takođe dejstvuju na centralni nervni sistem, kao npr. barbiturati, drugi trankvilizeri i anksiolitici, antidepresivi, inhibitori monoaminooksidaze. Dugotrajna terapija sa visokim dozama kod predisponiranih pacijenata može dovesti do zavisnosti.
Kontraindikacije     Preosetljivost na benzodiazepine, Myasthenia gravis, glaukom, trudnoća (prvi i poslednji trimestar), dojenje, teška oštećenja jetre i bubrega i ozbiljna insuficijencija funkcije pluća.
Upozorenja     Za vreme lečenja bromazepamom treba se uzdržavati od konzumiranja alkoholnih pića. Bromazepam treba naročito oprezno i postepeno uvoditi u lečenju starijih i oslabljenih bolesnika i bolesnika sa organskim promenama CNS. Između bromazepama i drugih lekova koji deluju na CNS (neuroleptici, antidepresivi, drugi trankvilizeri i hipnotici) postoji sinergizam, zato je u takvim kombinacijama potreban oprez. Uticaj na sposobnost upravljanja motornim vozilima i mašinama Lek može uticati na psihofizičke sposobnosti, naročito ako se uzima sa alkoholom ili depresorima CNS. Lekar i farmaceut dužni su da upozore bolesnika da za vreme uzimanja bromazepama izbegava upravljanje motornim vozilom ili rukovanje mašinama.
Način čuvanja     Čuvati u originalnom pakovanju, zaštićeno od svetlosti, van domašaja dece.
Rok upotrebe     Označen na pakovanju.
Način izdavanja     Lek se može izdavati samo uz lekarski recept.
Pakovanje     Kutija sa 30 tableta po 1,5 mg
Kutija sa 30 tableta po 3 mg
Kutija sa 20 tableta po 6 mg

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.