Šta su aflatoksini?

0
99

Šta su aflatoksiniAflatoksini su prirodni mikotoksini (budj), proizvodi gljive Aspergillus od kojih su značajni Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus.Aflatoksini su otrovni i kancerogeni.Stvaraju se na polju ili tokom skladištenja.Najznačajniji su u kukuruzu, kikirikiju, pirindžu, orašastim plodovima, soji, sušenom voću, začinima, mleku i mlečnim proizvodima i u mesu.
Najznačajniji Aflatoksini su tri osnovna tipa B,G,M a podgrupe su:B1, B2, G1,G2,M1, M2. Medju ovima je najtoksičnija B1 može da se nadje u namirnicama nepreradjene žitarice i ubraja se u kancerogenu grupu.Nazive su dobili po boji ili gde su lokalizovani.
U organizmu aflatoksin se metabolizuje u jetri i prouzrokuje toksičnost ili kancerogenost.Na delovanje utiče ishrana, pol, starost.
Rod Aspergillus je anaerobni organizmi i najbolje uspevaju kada su visoke temperature od 25-42 C stepeni i suše usled toga zrno se puca i razlika od visoke temperature izmedju dana i noći uz veliku količinu vlage u skladištima i dogog boravka gljive u zrnu produkuju toksin.Osim semena biljaka ove budji mogu da kolonizuju čak da žive na seno i na lišće.Spore ove budji prouzrokuju alergijske reakcije i teške infekcije prilikom udisanja.Preko kukuruza za stoke dospeva u organizam krava i tako se nalazi u mleku.
U Srbiji dozvoljena količina aflatoksina u mleku 0,05 mikrograma po kg.U EU 0,025  dok zemlja Madjarska potpuno zabranjuje količinu aflatoksina.
Aflatoksini su dobili ime na sledeći način:
A-Aspergillus, FLA-flavus, TOKSIN-otrov
Aflatoksini se stvaraju samo u odredjenim uslovima to zavisi od sredine, temperature, vlažnosti u kojoj se gljivica nalazi.
Uticaj aflatoksina na zdravlje:
kada se aflatoksin unese u organizam bilo ljudski ili životinjski nastaju različite bolesti što zavisi od celokupnog zdravstvenog stanja i imunog sistema.To su bolesti aflatoksikoze koji mogu biti akutne ili hronične.Kada se udiše spora budji koja stvara aflatoksine kod čoveka javlja se snažna alergijska reakcija, infekcija pluća i drugih unutrašnjih organa.
Za zaštitu od aflatoksina stručnjaci savetuju pripremu skladišta pre unos žitarica.Važna je zaštita žitarica od napada insekata, koji stvaraju pukotine pogodne za stvaranje budji, koji proizvode aflatoksine.Žetvu treba sprovesti u najboljim vremenskim uslovima.Sejanje otpornijih sorti žitarica.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.