Stanje mozga i moždani talasi

0
142

Stanje mozga i moždani talasiMozak kao centralni kompjuter podeljen je na levu i desnu hemisferu, koje su zadužene za odredjene funkcije.Leva hemisfera obradjuje probleme, sistematizuje stvari, kontroliše i kombinuje osećanje.Desna hemisfera je kreativna vidi celinu, slobodno izražavanje emocije i intuitivno obradjuje probleme.
Električnu aktivnost je moguće meriti preko EEG-a (elektroencefalogram).Vidi se električna aktivnost u pojedinim delovima mozga za postojanje disbalansa može se videti i dijagnostifikovati bolest ili u kojem stanju svesti-budnosti ili aktivnosti se nalazi osoba.Razlikuju se vibratorna stanja mozga-moždani talasi, koji se kreću u sledećim frekvencijama.
-Alfa talasi su frekvencije od 8-14 Hertza.To je stanje budnosti ili opuštenosti, teče sveža kreativna energija, nestaje strah, javlja se osećaj mira, puno lakše se pamte i analiziraju podaci.Vode se u duboko stanje svesnosti.Ovo stanje se vodi u miru, prijatnu lebdeću osećanje.Alfa talasi su zastupljeni za vreme meditacije.
-Beta talasi imaju od 15-38 Hertza.To je budno stanje svesnosti povezujemo sa rešavanjem problema, koncentracijom, prisutan osećaj nervoze, strah, uznemirenost, ljutnje.
-Theta talasi su frekvencije od 4-8 Hertza.Kada se ulazi u stanje meditacije, tu je aktivnost mozga usporava skoro do tačke spavanja i relaksacije.Ovo stanje donosi inspiraciju, davno zaboravljeno sećanje, hipnagoške slike.
-Delta talasi su frekvencije od 1-3 Hertza.To je najsporija aktivnost mozga, koja se javlja za vreme dubokog sna bez snova.Veoma teško se zadržava budnost, najdublje stanje meditacije.
-Gama talasi to su frekvencije od 25-100 Hertza, vezano je za stvaranje svesne percepcije.Gama talasi su podrška drugim stanjima uma-svih 4 stanja.
U mozgu uglavnom se javljaju svih 5 frekvencija moždanih talasa.Stanje svesti odredjuje dominantna frekvencija.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.