Mineralni peloid

0
201

Mineralni peloidPriroda je prepun darova koje čovečanstvo vekovima koristi za ishranu, lečnje i relaksaciju.Jedan od takvih darova je lekovito-mineralno blato-peloid koji se koristi za borbu protiv celulita, podmladjivanje, zatezanje kože (lifting efekat).Utiče na izbacivanje toksina, eliminisanje ožiljka, sužava pore kod masne i suve kože, neravne teksture kože, profilaktičkog starenja kože.Sve više se koriste u kozmetičke svrhe, zatim u cilju očuvanja zdravlja, dobrog izgleda.
Peloid-lekovito blato je prirodni sediment oligomineralne koloidealne strukture koji sadrži aktivne supstance.Nastaje taloženjem prirodnih izvora vode, radom vulkana ili u blatnim gejzirima.Peloid ima visok toplotni kapacitet-zadržavanje toplote.Sadrži terapijske aktivne materije soli, gasove i biostimulatore.
Lekovito blato sadrži sve elemente Mendeljeljevog periodičnog sistema i odavno se koristi za lečenje raznih bolesti.Peloidi se dele na prirodne i veštačke.
Prirodni nastaju taloženjem organskih i neorganskih materija, dok veštački nastaju preradom prirodnih peloida i mogu se koristiti izvan lečilišta.
Klasifikuju se prema poreklu, PH, hemijskom sastavu i mineralizaciji.Lekovito blato na ljudskom organizmu deluje fiziološki, temički, hemijski i mehanički.Peloid ima sedativno dejsvo i izaziva prijatno raspoloženje.Primenom terapije peloidom postižu se protivupalni, metabolički, baktericidni, stimulirajući, imunološki i koagulirajući efekti.Pozitivni efekti se ispoljavaju kod degenerativnog reumatizma, artritisa, povreda, preloma, neuralgije, posttraumatskih stanja, hroničnih upala.Pre upotrebe peloida treba zatražiti mišljenje stručnog lica.Na telo se peloid nanosi kao pakovanje, oblaganje i u vidu kupke.Tretman se vrši 3-4 puta nedeljno.Peloid se zagreva (maksimalna temperatura je 50 C stepeni), nanosi se na odredjeno mesto tela i obmotava se izolatorom.Peloidne kupke slabije se koriste ali je neizostavna ponuda velnesi-spa centara.
Kupka se pravi tako što se mineralno blato razredjuje sa vodom  a temperatura ne prelazi 44 C stepeni, dozvoljeno je od 10-16 tretmana.Peloido terapija se kombinuje ponekad sa galvanskom i visokofrekventne struje.
Veštački peloidi: prave se od prirodnih sa dodacima raznih preperata, koji imaju terapijski efekat (parafin, eterična ulja, salicilna kiselina).Uglavnom se prave od vulkanskog peloida, fanga, radioaktivnog bigra.
Fango je blato vulkanskog porekla bogat je magnezijumom, salicilnom kiselinom i jodom.Kozmetičari preporučuju na lice da se nanosi hladan sloj, a na telo zagrejan od 2-3 cm i da deluje oko pola sata.Deo tela se obmotava folijom da bi se pojačalo lekovitost.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.