Svež vazduh u domu

0
393

eukaliptusNi kvalitetni ovlaživači vazduha ne mogu da reše problem suvog vazduha, ali postoje načini da osvežite vazduh u domu tokom zimskih dana.

Kada počne grejanje, a hladnoća vas primora da sve prozore držite zatvorene, suv vazduh postaje veliki problem. Posebno za osobe koje imaju problema sa disajnim organima, ali i za sve koji borave u zatvorenom prostoru, jer isušuje kosu i kožu, a smeta i sobnim biljkama, tehničkim uređajim i nameštaju, posebno ako je od drveta.

Čak ni kvalitetni ovlaživači vazduha ne mogu da reše ovaj problem u potpunosti, ali postoji još načina da osvežite vazduh u domu tokom jesenjih i zimskih dana

 U blizini grejnih tela (radijatora, peći, kamina) držite posude sa vodom ili vlažne pamučne krpe. Na rebra radijatora, na svakih 30 cm zakačite po jedan isparivač vode. Izbegavajte uske i visoke modele, najefikasnije su plitke i limene posude. U vodu sipajte nekoliko kapi eteričnog ulja limuna koji će širiti prijatan i svež miris. A ukoliko imate problema sa disajnim organima, u posude sa vodom dodajte nekoliko kapi eukaliptusa ili nane. U nedostatku eteričnog ulja, na radijatore stavite korice limuna, pomorandže ili mandarine.

* Sobne biljke čine vazduh vlažnijim, zato ispunite njima sve prostorije osim onih u kojima spavate. Za prijatan ambijent i optimalnu vlažnost „pobrinuće“ se fikus, filadendron, dracena, sobne palme, drvo limuna…

* Ako imate posebne uređaje koji imaju funkciju ovlaživača vazduha, redovno čistite filtere i posude sa vodom. Ukoliko u tom procesu koristite sredstva za dezinfekciju, dobro ih isperite da ne biste disali štetna isparenja.

* Kada regulišete vlažnost u prostoriji vodite računa da ne bude iznad 50 jer vlaga može da se kondenzuje na prozoru, zidovima i nameštaju, što može da uzrokuje pojavu gljivica, buđi i bakterija

o Redovno provetravanje svih prostorija je najbolje rešenje, na svakih sat vremena prozore držite otvorene pet do deset minuta i za to vreme držite otvorena sva vrata u stanu kako bi vazduh nesmetano cirkulisao.


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.