Voće

0
298

voe4Voće je vrlo zdrava i korisna namirnica, jer je bogata vitaminima, sulfatima, i solima.Mnogo se koristi u različitim dijetama kao terapije i za poremećaj u cirkulaciji.Svako voće se jede kad je potpuno zrelo, i po mogućnosti tek je ubrano.Zeleno voće može da izazove crevne smetnje.Voće ima nisku kaloričnu vrednost, nema masti ali ima ugljene hidrate.Hranljivije vrsta voća su one s većim postotkom šećera.To su: grožđe, smokve, urme, banane.Kad kupujete voće vodite računa o sezoni, zatim da li je voće sveže.

Južno voće

Pod južnim voćem podrazumevamo pomorandže, limun, greipfrut, banane, smokve, rogač.Može da se jede sirovo, ili da se iscedi sok.Naročito ga treba davati deci.Upotrebljava se i za kolače torte.Veoma su hranljive, zbog velike količine prirodnog šećera, takve su smokve, jedu se sirove ili sušene.

Osobine voća

Jabuka sadrži materiju koja neutrališe suvišan želudačni sok, povoljno deluje na varenje.Hranljiva je i bogata raznim vitaminima.Treba je jesti s korom  (Jabuka na dan)
Kruška sadrži fosfor, jod, gvožđe.Osvežava i pomaže rad creva.
Grožđe sadrži mnogo šećera, mineralnih soli, fosfora gvožđa, kalcijuma.Preporučuje se kod upale mokraćne bešike i mokraćnih kanala, zatim osobama sa povišenim pritiskom, iscrpljenim osobama, rekonvalescentima i onima koji pate od smetnje kod varenja.
Malina-Kupina sadrži limunsku kiselinu, šećer kalijumove i kalcijumove soli, gvožđe bogata je vitaminima B1,C, B12, deluje osvežavajuće.
Jagoda bogata je raznim vitaminima i mineralnim solima a može biti opasna, jer nekad izaziva urtikariju-koprivnjaču.
Smokva vrlo je hranljiva, zbog visokog sadržaja prirodnog šećera sadrži razne vitamine i mineralne soli  deluje kao sredstvo za čišćenje.
Višnja-Trešnja povoljno deluje na rad organa za varenje i ba bubrege  preporučuje se kod želudačnih smetnji ima osvežavajuće dejstvo.
Šljiva gasi žeđ, otvara apetit, olakšava varenje sadrži prirodan šećer razne mineralne soli ima hranljivu vrednost.Jedu se sirove ili suve.Suve šljive se pripremaju na sledeći način:Uveče se potope u vodi 5-10 kom i to se ujutru natašte uzme s vodom,efikasno je za varenje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.