Velika kuhinja male kvadrature

0
462

Odabir boja, materijala i linija koje naizgled povećavaju prostor od velike su važnosti prilikom uređenja mini-kuhinje.

kuhinjamalaPreporučuje se da gornji kuhinjski elementi budu što viši kako bi u njih stao veći broj predmeta, što će uvelike pomoći urednijem izgledu ove važne prostorije.
Uloga kuhinje, ognjišta doma, postaje sve svestranija zbog stila života koji vodimo. Priprema hrane osnovna je, ali ne i jedina, aktivnost koja se obavlja u ovoj multi-funkcionalnoj prostoriji. Kuhinja često postaje i blagovaonica, mjesto za glačanje odjeće, razgovor, kutak za igru djece – kako bi se „kvalitetno vrijeme“ provedeno s roditeljima nastavilo i tijekom kuhanja obroka. Naime, uslijed sve većeg broja svakodnevnih obaveza na poslu ili u školi, tzv. „slobodno vrijeme“ odnosi se na svega par večernjih sati, stoga je obitelj na okupu uglavnom za vrijeme pripremanja i konzumiranja večere te eventualno doručka. Suvremeni tempo života mijenja i neke višestoljetne tradicije, primjerice čuveni britanski „tea time“ u 17 h (5 P.M.) sve više ustupa mjesto kasnom ručku (ranoj večeri) nakon povratka članova obitelji u dom.

Velika vs. male kuhinje

Naravno, potrebno je da organizacija i dizajn interijera budu u skladu s lifestyle trendovima, ali i kvadraturom koja je na raspolaganju. Kuhinju nešto raskošnijih dimenzija lakše je opremiti sa više standardnih elemenata, čiji je najčešći raspored u obliku slova L ili U, kao i dodacima koji joj omogućuju preuzimanje uloga drugih prostorija – stol za blagovanje i pripadajući stolci, drvene klupice u rustikalnoj kuhinji, kutije za dječje igračke, mašina za pranje odjeće te daska za glačanje.
Međutim, životni standard i cijene na tržištu nekretnina donose „trend“ stanova manjih kvadratura, a samim tim i malih te minimalnih kuhinja, koje samostalno nisu u mogućnosti postati mjesto druženja cjelokupne obitelji. Stoga je sve popularnije, djelomično ili čak potpuno, spajanje kuhinje i dnevne sobe. Kod spajanja u cijelosti, između ove dvije prostorije ne postoje nikakve strukturalne pregrade, već su jedna od druge „odvojene“ samo vizualno – drugačiji materijali i boje, a ponekad i stil uređenja. Primjerice, dnevna soba u nježnim pastelnim tonovima te kuhinjski elementi u boji javora.
Ako se radi o djelomičnom spajanju, tada, više ili manje, vidljivu pregradu čine klizne stijene od pjeskarenog ili satiniranog stakla, šank ili tzv. otok. Prednost kliznih stijena je u brzom zatvaranju kuhinje sa svrhom skrivanja nereda od iznenadnih gostiju ili sprječavanje širenja mirisa hrane, ali i šank te „otok“ imaju svoje adute. Centralni „otok“ sastavljen od nekoliko pojedinačnih elemenata (ladičara, ormarića), koji u sklopu radne plohe ima i ugrađenu ploču za kuhanje, od inoxa ili staklo-keramike, višestruko je funkcionalan kuhinjski sastojak. Naime, osoba koja priprema jelo na ploči za kuhanje ne mora pritom okrenuti leđa dnevnoj sobi, što čini komunikaciju s obitelji ili/i gostima lakšom i ugodnijom. Također, elementi u sastavu „otoka“ služe za skladištenje namirnica, posuđa, lonaca, itd., a u maloj kuhinji svaki dodatni prostor za spremanje stvari „zlata vrijedi“. Za šankom može sjesti kao i jesti nekoliko ljudi, što je naročito prikladno kod nedostatka stola za blagovanje. U hrvatskim dućanima dostupan je i niski stolić za dnevnu sobu koji u par sekundi može „narasti“ i „proširiti se“ te je pravi primjer „dva u jedan“ stola.

Vizualni trikovi dizajnera

Prednost kliznih stijena je u brzom zatvaranju kuhinje sa svrhom skrivanja nereda od iznenadnih gostiju ili sprječavanje širenja mirisa hrane.
Odabir boja, materijala i linija koje naizgled povećavaju prostor od velike su važnosti prilikom uređenja mini-kuhinje. Kolorističku shemu koja će vizualno povećati prostoriju sačinjavaju svijetle i hladne nijanse (primjerice, pastelni tonovi plave, zelene, ljubičaste, a tu su i (ne)boje bijela te siva, budući da zidovi i namještaj u navedenim nijansama djeluju udaljeniji nego što u stvarnosti jesu. Želite li kuhinjske elemente u boji drva, preporučuju se bukva, javor, jasen, izbijeljeni hrast, joha.
Sjajne površine reflektiraju zrake svjetlosti čime se stvara privid veličine – staklene fronte kuhinjskih elemenata ili/i zid između donjih i gornjih elemenata obložen staklom, poliranim metalom ili čak ogledalom, lakirane površine visokog sjaja.
Preporučuje se da gornji kuhinjski elementi budu što viši kako bi u njih stao veći broj predmeta, što će uvelike pomoći urednijem izgledu ove važne prostorije. Bitno je da fronte i bočne stranice elemenata budu u boji zidova ili za nijansu svjetlije, da ne bi „zatvorile“ prostor.
Svjetlost bi trebala dolaziti iz nekoliko izvora – centralno rasvjetno tijelo na stropu (plafonjera) ili izvori svjetlosti ugrađeni u spušteni strop, lampice ispod gornjih elemenata, polica i nape, ponekad i unutar elementa (LED rasvjeta). Prostorija će djelovati većom i prostranijom ako niti jedan njen dio nije sakriven u sjeni.
Kuhinju male kvadrature također možemo nazvati velikom ako je dizajnirana funkcionalno i – sa stilom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.