Lincura

0
405

lincuraLlincura ili srčanik je višegodišnja biljka s korenom koji može biti i do 50 godina star. Koren ove lekovite biljke je veoma dugačak, debeo, bogato razgranan i jak. Stabljika je okrugla i šuplja iznutra. Cvetovi lincure su svetložute boje.

Lincura je livadska biljka, raste na livadama, pašnjacima i među grmljem. Inače voli pusta mesta u prirodi.

Lekoviti deo biljke je koren i to starijih biljaka. Sveži koren ima neprijatan miris ali kada se osuši postaje prijatno aromatičan. Treba ga brzo sušiti i to tako što se razreže po dužini.

Lekovito dejstvo lincure

Lincura ili srčanik spada u najstarije lekovite biljke. Njen koren od davnina se ubraja u najbolja sredstva za lečenje svih bolesti želuca. Lincura pospešuje varenje, otklanja pritisak u želucu, mučninu. Preporučuje se kod nedovoljnog stvaranja želudačnog soka, slabog pražnjenja želuca, žgaravice. Dobar je prirodni lek i protiv bolesti jetre, žuči i nedostatka apetita. Zatim kod hroničnog zatvora, groznice, teškog disanja, astme, napade nesvestice. Spolja se primenjuje za lečenje dubokih i nečistih rana i drugih povreda kože. Pomaže u poboljšanju sastava krvi i povećanju crvenih i belih krvnih zrnaca i to u pravilnoj razmeri pa se zbog toga primenjuje u lečenju malokrvnosti. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama koristi se za lečenje mnogih drugih bolesti. Rakija sa lincurom koristi se kao oblog.

Čaj od lincure

Čaj od lincure, efikasan je prirodni lek protiv gorušice, nadutosti i svih drugih bolesti želudca.

Priprema:
U 2,5 dl hladne vode potopiti 1 gr korena lincure. Poklopiti i ostaviti da odstoji 4 sata. Ovu količinu čaja popiti sat vremena pre jela

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.