Ultravioletno zračenje

0
411

uv-zracenjeUltravioletno zračenje obuhvata elektromagnetsko zračenje-EMZ sa talasnim dužinama od 100-400 nm (nanometar), mnogo manjim od vidljivog zračenja, ali većim od onih koje imaju meki X zraci.Sunce je prirodan izvor elektromagnetskog zračenja medjutim Ultravioletno zračenje deli se na:
UVA (400-315 nm) ili dugotalasno
UVB (315-280 nm) ili srednjotalasno
UVC < 280-100 nm) ili germicidno-kratkotalasno.

Preveliko izlaganje UVA i UVB zracima nastaje oštećenje kože, crvenilo-eritem može u obliku opekotine, degeneracije, starenje kože a može i izazvati rak kože.
Ultravioletno zračenje i zdravlje ljudi
Antirahitični vitamini su vitamin D ili kalciferol često ga nazivaju vitaminom sunca.D vitamin u užem smislu čini D2 (ergokarciferol) i D3 (kolekalciferol) koje su neutopljive u vodi, nalaze se u uljnim rastvorima.Vitamin D u organizmu se sintetizuje u koži pod uticajem sunca, ali može da se unese i hranom  najviše se nalazi  u ribljem ulju, mesu, žumancetu.Primarna uloga vitamina D je održavanje homeostaze i konstantna  koncentracija  kalcijuma i fosfata u plazmi.Nedostatak ovog vitamina dovodi do slabog razvoja dece, hipokalcemije, hipofosfatemije, demineralizacije kosti, bolove u kostima, frakturama, slabosti mišića,  metabolička bolest kostiju i zuba koje postaju mekane i deformisane.Glavni problem je usled nedostatka vitamina D je nastanak rahitisa kod dece.U odraslo doba se retko javlja  nedostatak  vitamina D.
Medicinska primena UV zračenja:
UV zračenje se koristi u mnogim oblastima kao što je nauka, industrija, tehnika, medicina.U veštačke izvore UV zračenja spadaju: užarene lampe, fluorescentne  i halogene  lampe,  UV laseri.
UV fluorescentne lampe za sunčanje  koristi se za estetske svrhe  za veštačko sunčanje  tzv. Solarijumima.Zračenje ovih talasnih dužina potstiče pigmentaciju i izaziva tamnjenje kože.
UVB-fluorescentne lampe se koriste za medicinske tretmane kože u dermatologiji kao i fototerapija UVB i fotokemoterapija (PUVA) za lečenje sa dijagnozom-psorijaza, vitiligo, ekcema.
Puva terapija ili fotokemoterapija podrazumeva  lokalno ili sistematsko nanošenje fotosenzibilizatora psoralena a zatim lečenje kože UVA zracima.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.