Jaje simbol Uskrsa

0
255

uskrsna-jajaUskrs je najveći hrišćanski  (crkveni) praznik, kojom se proslavja Isusov povratak u život-Vaskrsenje.Jaje je simbol radjanja novog života po hrisćanskoj  tradiciji  je slava Uskrsa koji se slavi u različito vreme ali uvek mora da bude u nedelju.To je pokretni praznik i praznuje se tri dana.Uskrs spada uvek izmedju 4. aprila i 8. maja najtužniji dan hrišćanstva je veliki petak pred Uskrs jer se tog dana Isus Hristos osudjen i razapet na Golgoti u Jerusalimu.Na večernjem bogosluženju u našim hramovima iznosi se plaštanica (platno na kome je prikazano polaganje Hristovo u grob) koju vernici celivaju sve do Uskrsa.Plaštanica se polaže na posebno ukrašen sto.Posti se 40 dana pre Uskrsa a na veliki petak poste svi pa čak i oni koji inače ne poste ceo vaskršnji post.Na taj dan se ne služi liturgija u crkvi, osim ako su Blegovesti.Na veliki petak se ne veseli, niti se peva taj dan je tuga i tišina.
Uskršnje jaje simbolizuje vaskrsnuće  Isusa Hrista.Jaje se farbaju na Veliki četvrtak ili Veliki petak uglavnom crvenom bojom, koji je simbol Hristove krvi.Prvo ofarbano jaje se smatra „čuvarkućom“ zaštitnik kuće koji se čuva do sledećeg Uskrsa.Boje za farbanja jaja mogu biti prirodne boje od lukovine, listova biljaka, latice, sok od cvekle, maline, borovnice, crno vino, kora narandže, zeleni čaj. Šarena Uskršnja jaja se ukrašavaju na razne načine industrijskim-veštačkim bojama počev od šljokica, ukrasnih folija i nalepnica.Ukrašavaju se sa svilom, koncem ili heklanjem.
Tucanje jajima najlepši i najradosniji običaj za Uskrs je tucanje jajima.Tada se takakmiče i veseli se čije jaje je najjači taj predstavlja se za pobednika.Na Uskrs se prvo jede jaje zatim sve ostalo jelo.Gosti se daruju jajima.
Hristos Voskrese! Vaistinu Voskrese! kad svane dan Vaskresenja Hristovog, sa svih tornjeva pravoslavnih hramova dugo zvone sva zvona, javljajući dolazak najvećeg hrićanskog praznika.Narod se pozdravlja rečima Hristos Voskrese i Vaistinu Voskrese! Domaćin sa svojom decom odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu.Oni koji su postili ceo vaskršnji post ili bar nedelju dana, pričešćuju se na kraju liturgije.Hor peva na uskršnjoj liturgiji i posle liturgije čekaju sveštenika da im osvešta uskršnja jaja.Posle druženja i tucanja sa jajima svi odlaze svojim kućama, i proslavljaju najveći Hrišćanski praznik sa porodicom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.