Nerafinirana morska so

0
425

morska-soSo koji se danas prodaje u trgovinama je natrijev hlorid.Prilikom hemijske prerade, so gubi sve vredne minerale i njena struktura se značajno menja.Prirodna so bez prerade sadrži mnogo korisne minerale.Nutricionisti preporučuju morsku so bez aditiva, jer sadrži oko 80-tak minerala i elemenata u tragovima, koji su važni za opšte zdravlje organizma.Kod isparavanja morske vode u bazenima ne ostaje samo natrijum hlorid, nego sve one stvari koji su bili u morskoj vodi: karbonati, sulfati, kalijum, kalcijum, natrijum, magnezijum, jod, gvoždje, fluor, mangan, brom, silicijeva kiselina itd.Morska so je krupna pa može da se koristi kod kuvanja, soljenja hrane koja se termički obradjuje.
Vrste morske soli koja su poznata:
-Siva ili crna morska so boja varira od tamnosive do crne.Poznata je Havajska, vulkanska, Ciparska crna so.Havajska so je interesantna zbog geoloških i klimatskih uslova može se naći crvena, ružičasta i i crne boje.Morska so isparavanjem na suncu u sebi sadrži i aktivni ugalj.Koristi se u kuhinji zatim u kozmetici za razne kupke.
-Maldon ili Atlantska so dobija se iz Atlantskog Okeana, kada talasi iz mora protiču sa kamenja, voda se isparava na suncu i so ostaje na kamenju, u obliku kristala kao mali piramidi.
-Anglesey so se skuplja iz vode Atlantskog Okeana, vadi se oko ostrava Anglesey-a.Može da se eksploatiše ručno, pahuljaste tekture koji se čak može i dimiti.
-Dimljena so je morska so u kristalima koja je najteža.Suši se na suncu zatim stavlja se na dimljenje u bačve od hrasta.Poznate su Meksičke i Danske dimljene soli što treba vrlo pazljivo koristiti zbog složenosti specifičnog ukusa.
-Fleur de sel-cvet soli-flor De Sal za cvet soli kažu da je je najbolji od morske soli.Za razliku od kuhinjske soli po hemijskom sastavu natrijev hlorid vrlo bogat kalcijumom, magnezijumom, od najvećeg kvaliteta uz povećanu koncentraciju joda.So se pojavljuje samo prilikom toplih dana, kao tanak sloj na površini vode.Ručno se skuplja pomoću drvenih lopata.Taj so se prodaje neobradjen vrlo je cenjen zbog sastava.Ta vrsta soli se koristi za regulaciju probave, opušta i osvežava organizam a žene koriste za vreme klimakterijuma i menopauze.Cvetna so se koristi prilikom jela kada je gotovo  i ne kuva se.
-Začinske-dizajnerske soli to su morski nerafinisani soli sa kombinacijama odredjenim začinskim biljkama.Koristi se samo kod stola po želji i dodaje se kod raznih jela.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.