Genetsko nasledjivanje od roditelja

0
292

genetsko_nasledjivanje_od_roditeljaGenetsko nasledjivanje potiče se od oba roditelja, pola od majke a pola od oca.U molekuli DNK su zapisane sve informacije koje su potrebne organizmu da bi preživeo i prilagodilo se okolini.Putem DNK mogu preneti niz pogrešnih informacija-nedostatke svojih gena.Ipak ne mora da znači ako vi nosite naočare zbog kratkovidosti da će i dete biti kratkovid samo postoji verovatnoća.
-Alergija ako su oba roditelja alergična, moguće je da se pojavi i kod deteta.Ukoliko samo jedan od roditelja pati od alergije rizik je manji.Pored naslednih sklonosti još može biti izazvano spoljašnim faktorima-alergenima.Tu se ubraja kućna prašina, grinje, polen, perje, dlaka životinja, razne vrste namirnica (jagoda, jaja, mleko).Posle navršene druge godine života radi se testiranje na koži, ako se utvrdi dijagnoza započinje se lečenje.
-Karijes i bolesti zuba može biti kao nasledna deformacija vilica, loš zagriz ili poremećaj.Mada karijes zuba prouzrokuju bakterije ali postiji deca koja su više sklona oboljevanju zuba.Važna je higijena zuba, sistematski prgledi svakih šest meseci kod stomatologa.Ako u porodici od roditelja ima izbočenu donju vilicu, posetite stomatologa u detetovoj četvrtoj godini.
-Kratkovidost ako su oba roditelja kratkovidi postoji verovatnoća da će i dete nositi naočare.Isto važi i za dalekovidost, astigmatizam i daltonizam.Dete treba odvesti kod oftalmologa već u prvoj godini života.
-Ekcem i psorijaza genetskim putem se prenosi psorijaza ili nakon psihičkog stresa kod adolescenata.Ako od roditelja neko boluje od ekcema-alergije, posoji sklonost da i dete dobija atopijski ekcem.Važna je nega kože, maženje hidratantnim kremom, korišćenje neparfimisanih sapuna.
-Depresija je nasledna bolest duha, naročito je od majke.Ono što se nasledjuje samo je sklonost ka depresiji.Tu je reč o kliničkoj dokazanoj depresiji a ne o promenu raspoloženja, umora, nervoze.Zato dete treba često posmatrati.
-Astma je oboljenje respiratornih organa, praćen kašljem, iskašljavanjem, otežano disanje, umor, malaksalost.Kod mladih nastaje usled alergije, a u srednjoj životnoj dobi se javlja kao bronhijalna astma.Ako od roditelja neko boluje od astme postoji verovatnoća da će i dete oboleti.Kod deteta ako primetite uporan, dugotrajan kašalj treba uraditi alergijske testove.Terapija se sprovodi antihistaminicima, u kući ne sme se pušiti dečju sobu i krevet čisto držati, zavese često prati, igračke dezinfikovati.
-Poremećaj u ishrani ukoliko su roditelji krupni i dete će to naslediti.Gojazno će postati u zavisnosti od navike i učenja roditelja kod stola.Zato treba da se bavi sportom, a ne da se zabavlja pred računarom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.