Uredite svoju kuhinju

0
376

U svakom domu kuhinja zauzima veoma značajan prostor ne samo zbog toga što se u njoj jede, nego zbog toga što je to prostor gde se provodi podosta vremena – ovo važi za sve članove porodice. Zato treba biti pažljiv i oprezno osmisliti kako ona treba da izgleda i u kojem delu kuće (stana) treba da se nalazi.

kuhinjaNije slučajno što se svi okupljamo oko i u kuhinji. Evo i zašto, ona je jedino mesto u našem domu koje u sebi sadrži gotovo sve elemente na okupu, dakle vatru, vodu, drvo i metal…

Pogledajte samo, gde vaši gosti prvo sednu kad uđu u vaš dom, u kuhinju, naravno. To znači da je kuhinja postavljena pravilno po feng šui (Feng Shui) načelima koji kazuju da je jedna od njenih funkcija komunikacija i prijatelji.

Gde treba da bude kuhinja?

Kuhinju ne smemo postaviti u centralno područje stana ili kuće, mada se u praksi i to sreće. Dakle, kuhinja mora da zauzme jedan ćošak našeg doma. Idealno je ako sudoper možete postaviti pored prozora, jer će se time otvoriti ne samo svetlosna energija nego ćete dobiti utisak  veće otvorenosti.

Kako treba da izgleda kuhinja?

Feng šiu podržava kreativne ljude. Igrajte se bojama kako bi vaša kuhinja imala više životne energije. Zidovi, kuhinjski elementi, radne površine dobiće ne samo novi sjaj nego i dodatnu energiju ako uskladite boje na njima. Tačnije, uskladite elemente koje oni predstavljaju (šporet je vatra, slavina je voda, neki zemljani sudovi su zemlja, kuhinjski elemeti su drvo…).

Evo kako to u praksi funkcioniše: ako nedostaje vatrenog elementa, onda delovi kuhinje mogu biti crvene boje, a ukoliko nedostaje metalnog elementa, onda možete kuhinju ofarbati uglavnom belom ili sivom bojom.

Kuhinja mora biti tako postavljena da uvek vidite ko vam dolazi iza leđa, pa bi najbolje bilo postaviti makar malo ogledalo. Ukoliko vam je to područje van vidnog polja, onda se smatra da gubite prednost.

Rasteretite kuhinju

Ukoliko u kuhinji imate predmeta koje niste koritili više od godinu dana, pa makar to bila i neka tehnička sprava, bacite ih ili ih poklonite nekom. Smatra se da nema funkcionalnu vrednost ako se ne koristi više od godinu dana. Zato je jedno od načela feng šiua, rasteretite se nepotrebnih stvari, oni sami mogu da zarobe naše energiju, odnosno, mogu samo da emituju negativnu.

Imajte mere u svemu pa i u kuhinji. Nemojte ovaj životni prostor da nagomilavate predmetima i ukrasima koji samo mogu da otežaju protok energije. Npr, ne treba vam pet statua Bude, ili 3 kompleta slonova koji donese sreću. Biće dovoljan samo jedan primerak od svakog. Samo tako vaši ukućani će se osećati slobodno, prijatno i opušteno u kuhinji.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.