Razlozi zbog kojih bi trebalo da se češće grlimo

0
264

ta_se_dogaa_u_mozgu_kada_se_zaljubimoNe postoji osoba kojoj ne prija zagrljaj. On je dobar bilo da se grlite sa partnerom, bilo da ste se zagrlili sa prijateljem. U zagrljaju se osećamo sigurno i voljeno, a on može i na druge načine da bude koristan za nas. Ovih 7 razloga govore u korist grljenja.
ZAGRLJAJ ČINI DA SE OSEĆAMO DOBRO
Kada nekog zagrlimo, oslobađa se oksitocin i zbog toga se osećamo toplo i razneženo. Oksitocin je u vezi i sa osećanjem povezanosti. On je neuropeptid, koji prirodno utiče na razvijanje osećanja privrženosti, poverenja i povezanosti.
ŠTO VIŠE ZAGRLJAJA, NIŽI KRVNI PRITISAK
Hormoni koji se nakon zagrljaja oslobađaju u organizmu nisu vezani samo za dobro raspoloženje, nego i za fizičko zdravlje. Kada vas neko dodirne, osećaj na koži  aktivira receptore pritiska koji šalju signale živcu lutaocu, oblasti u mozgu koja je odgovorna (između ostalog) za snižavanje krvnog pritiska.
ZAGRLJAJI MOGU DA UMANJE STRAH
U studiji koja je proučavala strah i samopoštovanje, otkriveno je da zagrljaji i dodiri znatno smanjuju strah od smrti. Studija je otkrila da grljenje – čak i grljenje plišanog medveda – pomaže u ublažavanju egzistencijalnih strahova. Dodir između dve osobe je toliko jak mehanizam da čak i predmeti koji simuliraju dodir druge osobe mogu da vam pomognu da se izborite sa strahovima. GRLJENJE JE DOBRO ZA SRCE
Prema jednoj studiji koja je sprovođena na Univerzitetu Severne Karoline, zagrljaj može biti dobar lek za srce. Kod učesnika studije koji su dugo bili odvojeni od svojih partnera broj otkucaja srca u minuti povećao se za 10 otkucaja. Oni čiji su partneri bili tu, nisu imali tih problema.
ODRASLI IMAJU NAJVIŠE KORISTI OD GRLJENJA
Prema studiji vršenoj na Univerzitetu u Ohaju, grljenje i fizički dodiri sve su važniji s godinama. Što su ljudi stariji, to su krhkiji i fizički i emotivno, pa fizički  kontakt ovog tipa može biti veoma koristan za njih. Studija je otkrila i da samoća u kasnijim godinama može da doprinese većem stresu. Kada se zagrlimo sa nekim, odmah se osećamo bliže, a osećanje usamljenosti se smanjuje.
ZAGRLJAJI SMANJUJU STRES PRIRODNIM PUTEM
Pod stresom ste? Zgrabite nekoga i zagrlite ga. Kada nekog zagrlimo, automatski smanjujemo količinu kortizola, hormona stresa. Zagrljaji oslobađaju telo tentzije i šalju smirujuću poruku mozgu.
OSOBE KOJE SU ČESTO GRLJENE KAO DECA, POD MANJIM SU STRESOM KAD ODRASTU
Grlite često svoju decu. Jedna studija vršena na pacovima otkrila je vezu između dodira i oslobađanja stresa, naročito u ranim godinama. Deca koja su grljena u detinjstvu lakše podnose stres kad odrastu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.