Mlade mame prave puno grešaka

0
264

mlade-mame-prave-puno-gresakaMajčinstvo je nešto najlepše na svetu.Podariti život novom biću nosi sa sobom fizičke, psihičke, organizacione promene.Danas je majčinstvo samo jedna od obaveza.Majke su poslovne žene, domaćice, supruge.Nema mame koa bi se odrekla te najteže, najlepše i najdraže uloge u životu.Čim stignete iz porodilišta oko vas svi su pametni.Prvo da počnemo od sisanja-neki savetuju da gledate na sat i na svaka 2-3 sata dojite, drugi vam savetuju čim dete zaplače odmah na dojku, dok neki kažu držite se nekog reda.Isto tako i sa cuclom da li treba ili možda je bolje da sisa palac.Tek onda ste sludjeni.Budite pametni svima se najlepše zahvalite a vi radite po vašem instinktu.Dok nemate problema sa bebicom znači sve ste dobro uradili.Zaboravljate na svoje potrebe, zaiste ste na početku puno opterećeni i malo imate vremena za sebe.Kada se dete nasisa i spava 3-4 sata, nemojte sedeti pored krevetca, iskoristite vreme nazovite drugaricu, okupajte se prelistajte novine, opustite se, odremajte.Ako se beba probudi čuje se njen plač.
Ne treba preterivati sa pregledom kod lekara.Čim beba kine ili se guza zacrvenila, primetili ste jednu crvenu tačkicu na telu, ne treba odmah trčati kod lekara.Živite opušteno, negujte bebu, posmatrajte, nahranite i budite zadovoljni.
Nedovoljno spavanje zbog raznih poslova.Kada beba spava iskoristite vreme i vi spavajte ili se odmarajte.Ne smete da imate krivicu da sudove treba oprati, veš ispeglati, usisavati prašinu tzv.kućne poslove.Zamolite nekoga u kući da to uradi umesto vas, treba da ima razumevanje na sve što ste prošli od trudnoće do porodjaja, imate pravo na to.
Ne treba preterivati sa čistoćom.Normalna stvar da ćete zaštititi dete što može da mu naškodi, ali zato ne morate stalno iskuvavati bebinu cuclu i flašicu, isperite dobro pod mlazom tople vode. Ne treba koristiti dezinfekciono sredstvo za čišćenje, ili da sterilišete dečju sobu.
Dokazano je da bebe koja rastu u takvoj sredini ne stiču otpotnost i stalno su bolesni.
Ne treba uporediti vašu bebu sa drugima.Sami sebi pravite nervozu.Tokom prve godine života deca se razvijaju različitim tempom.Bolje da uživate u vašu bebu, druge ne treba slušati ko je kad počeo da sedi ili kad je prohodalo.
Nema potrebe da svima u kuću udovoljite.Ne treba ugadjati u porodici naročito ako ne živite sami.To ida na vaš uštrb.Svi treba da uvide vašu situaciju, da je to nemoguće.Vaš zadatak je briga oko bebe, i mislite na sebe.
Nemojte zaboraviti da vreme brzo prolazi.Zbog mnogobojnih obaveza, brige oko deteta, mnogo od roditelja zaborave da sa slikama, kamerom ovekoveči ovaj period života.Uradite to bar mesečno dva puta.Da vaše delo možete pokazati kada dete odraste.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.