Epigenetika i histonski kod

0
318

Epigenetika_i_histonski_kodEpigenetika pripada oblastu neuronauke i odnosi se na sve što je povezano sa hromatinom.Epigenetika se odnosi na modifikacije DNK-(dezoksiribonukleinska kiselina), koji se prenosi, ali nije utkano u genetski kod , znači ove promene nisu genetske već epigenetske (nod ili progenetske).
Nekoliko reči o hromatinu to je kompleks DNK i proteina koji je regulišu i štite.Ti proteini su histoni postoji nekoliko vrsta:H1, H3, H2A itd.. Histon H1 čini jezgro nukleozoma, kontroliše vezu DNK i histona zatim poziciju.Postoje strukturni i funkcionalni histoni.Svi histoni mogu imati različite uloge, raspolažu sa dinamičnom biohemijom.Različite aminokiseline čine primarnu strukturu histona mogu biti acetilizovane, metilisane.

Histonski kod:

Odredjene kombinacije kovalentnih modifikacija čine specifični histonski kod.Kod po nekim naučnicima, medjutim po ovoj hipotezi histonski kod dalje vodi transkripciju odredjenog gena.Pošto histonski kod nije potvrdjen, zato postoji kruto regulisan odgovor organizma na spoljašnje sredine.

Acetilacija histona:

Različiti enzimi su prenosioci acetilnih ili metilgrupa.Acetilacija doprinosi, ubrzanoj aktivnoj transkripciji gena, dok je metilacija vrši inhibiciju genske ekspresije.Histonski kod je mnogo komplikovaniji nego genetski kod jer je statičan.Epigenetika svoje mesto nalazi se u medicinskim istraživanjima.Veza izmedju histonskih modifikacija i nekih oblika, mentalnih retardacija je ustanovljena i metodom Screening-(Skrining) može da se utvrdi postojanje mutacija u specifičnih proteinima i i enzimima koji su odgovorni za remodelovanje hromatina.
Kod nekih bolesti u etiologiji epigenetičke promene čine značajan deo kao npr. Angelmanov sindrom.Napredovanjem medicine uveden je već i novi termin epigenetski karcinogeni.Neke supstance kao nikla, arsenit ili forme benzinskih derivata su bez mutagenog efekta ali ipak uzrokuju tumor.

Histonske modifikacije:

Za preciznu regulaciju izražavanja gena neophodne su histonske modifikacije.Acetilacija H3 i H4 proteina može da dovede bolje memorisanje, učenje, shvatanje.Remodelovanje hromatina pruža mogućnost za popravljanje grešaka u DNK.Razne promene u pakovanju DNK i histona može da dovede organizam do negativnog ishoda.
Istraživanje CNS sistema u budućnosti će bazirati osim genetike i na epigenetiku što pruža glavnu ulogu u interakcijama.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.