Da biste se osećali udobno dok satima sedite na poslu

0
227

da_biste_se_osecali_udobno_dok_satima_sedite_na_posluPromena položaja tela, po mogućnosti na svakih 15-20 minuta, najbolji je „lek“ protiv bolova u leđima
Ponekad je teško istovremeno se koncentrisati na posao i održavanje dobre fizičke forme, ali vredi pokušati.
Položaj tela za vreme sedenja treba da bude najmanje naporan za kritične zglobove nogu i lumbalni deo kičme.
Skočni zglob treba da je pod uglom od 90 stepeni u odnosu na potkolenicu. Toliki ugao treba da je i između potkolenice i natkolenice, kao i natkolenice i karlice.
Nadlaktice treba držati uz telo, a ugao između nadlaktice i podlaktice takođe treba da je 90 stepeni. Ruke na sto treba da su oslonjene u nivou gornje trećine podlaktice, a nikako se na sto ne treba oslanjati u nivou ručnog zgloba.
Tokom radnog vremena potrudite se da menjate položaj tela, i to po mogućnosti na svakih 15 do 20 minuta. Najbolje je da prošetate, ustanete i sednete, napravite nekoliko čučnjeva ili istezanja.
Leđa treba da su prava, glava i vrat u istoj ravni kao trup, a monitor ispred podešen tako da se glava ne saginje niti podiže da bi se video ekran.
U svakom slučaju, konstantno sedenje uspravno nije uvek rešenje za leđa, nisu dobri ni nepravilan položaj, savijenost, kao ni pogrbljenost leđa. Ipak. ukoliko se sedi dugo, čak i pravilno, opet će doći do istezanja mišića i ligamenata leđa, što dovodi do bola u leđima, skraćivanja i smanjivanja elastičnosti ligamenata.
Ukoliko posao zahteva dugo sedenje, onda bi trebalo da se povremeno nagnete napred i nazad, ispravite, a zatim savijete noge u kolenima i kukovima. Na ovaj način oslobađa se kritičan deo leđa, naročito lumbalni koji trpi najveći pritisak.
Sedenje, u svakom slučaju, ne mora da traje puno radno vreme. Pojedine telefonske razgovore ili traženje dokumenata poželjno bi bilo da obavljate stojeći. Zapravo, promena položaja tela najbolji je „lek“ protiv bolova u leđima.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.