Nova pravila sunčanja

0
220

nova-pravila-suncanjaDermatolozi kažu da je krajnje vreme da shvatimo kako koža nije samo predmet nege. Ona nije samo lep i preplanuo ten koji pokazujemo svetu nego i najveći organ našeg tela s važnom funkcijom u očuvanju imuniteta i zdravlja celog organizma.
Gruba zadebljanja ružičaste, žućkaste ili braon boje nastaju samo usled izlaganja suncu i smatraju se prekancerogenim promenama koje u 10 odsto slučajeva mogu preći u rak kože, objašnjava Svetlana Đurišić, dermatolog u „Dermatimu“. Zato nema izgovora – manite boju, čuvajte zdravlje. Kozmetičke kuće toliko su usavršile tehnologiju proizvodnje da su preparati za sunčanje sada i prijatni i raznovrsni. Otkrivamo vam najnovije i najbolje trikove za zaštitu od sunca.
MAŽITE SE NA DVA SATA
Kremu nanesite 30 minuta pre izlaska na sunce, i to u dovoljnoj količini. Procenjuje se da je prosečnoj odrasloj osobi potrebno oko šest kašičica preparata za celo telo, što je oko 30 ml. Studije, međutim, pokazuju da većina osoba nanosi samo jednu četvrtinu, a u najboljem slučaju tri četvrtine preporučene količine. Kremu stavljajte na svaka dva-tri sata i znajte da one ne utiču na smanjenu sintezu vitamina D u koži.
HLAD JE PRAVI NEPRIJATELJ
UVA zraci oštećuju imunitet više nego UVB zraci i imaju veliku ulogu u nastajanju pigmentnih fleka na koži i alergija na sunce. Gotovo polovina naše izloženosti UVA zracima dešava se u hladu. Zato je važno uvek biti namazan. Prozorska stakla u kući i automobilima apsorbuju UVB zrake, ali propuštaju UVA zrake, pa je važno obezbediti štitnike za stakla u automobilima.
NABACITE DOBRU BOJU
Uradite piling lica i tela dve nedelje pred odmor. Tako ćete otkloniti nagomilane slojeve odumrlih ćelija sa kože, zbog kojih mogu nastati tamnije fleke. Na ovako pripremljenoj koži boja će se duže zadržati, biće lepša i ravnomernija. Sve vreme održavajte nivo vlage u koži lica i tela. Pijte dovoljno tečnosti i jedite svežu šargarepu.
NE ČVARITE SE NA PLAŽI
Čak i upotreba krema širokog spektra zaštite s najvišim faktorom ne daje slobodu da se na suncu provodi po čitav dan. Zato skratite boravak na plaži. Dovoljno je da se brčkate od osam do 10 ujutru i od pet po podne, pa dok se ne smrkne. Naravno, podrazumevaju se šešir širokog oboda, naočare za sunce i odeća koja pokriva veći deo površine tela i ne prianja uz njega.
ČUVAJTE KOSU
Nakon plivanja u moru, obavezno isperite kosu slatkom vodom. Potom je zaštitite sprejem ili kremom za kosu sa visokim SPF i nosite šešire ili marame. Nemojte češljati kosu dok je mokra. Pošto na moru svakog dana peremo kosu, neka šamponi i balsami budu nežni i hidratantni.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.