Mirisni, prirodni i zdravi-Organski dezodoransi

0
247

mirisni-prirodni-i-zdravi-organski-dezodoransiZnoj nema miris, ili barem ne onaj tako poznat, neprijatan i oštar, tako čest leti. Uzročnik neprijatnih mirisa su bakterije koje razlažu znoj.To je i razlog što miris dolazi tek nakon nekog vremena – a ne čim se oznojite.
Dezodoransi svojim mirisom „pokrivaju“ miris znoja, a neki od njih deluju i antibakterijski, ali ne sprečavaju znojenje. Preparati koji sprečavaju znojenje su antiperspiranti, koji zatvaraju izlaz znojnog kanala. O aktivnim sastojcima dezodoransa i antiperspiranata se svake sezone piše u kontekstu zdravlja – pre svega zdravlja dojke.
Aktivni sastojci antiperspiranata su soli aluminijuma, aluminijum hlorid, aluminijum hlorohidrat i aluminijum cirkonijum. Česti konzervansi su parabeni, (methylparaben, propylparaben, butylparaben, ili benzylparaben). Za oba ova sporna sastojka neki naučnici znaju se da nanesena sat vremena nakon brijanja ili ostavljena dugo na koži mogu da prodru do tkiva dojke. Takođe se zna da oba imaju dejstvo slično estrogenskom. Zna se da estrogen može da podstakne rast malignih ćelija.
Takođe se zna da su parabeni nađeni biopsijom u 18 od 20 uzoraka tumora dojke. Pošto nisu rađene studije o tome da li je paraben tu dospeo preko dezodoransa ili na neki drugi način (ima ga u mnoštvu kozmetike pa i hrane), i da li je baš on uzročnik raka, zaključak FDA – moćne američke agencije za hranu i lekove bio je da „je potrebno još istraživanja“ da bi se dokazalo da parabeni i aluminijumi iz dezodoranasa izazivaju rak dojke.
Dok se „dalja istraživanja“ ne obave, izbor je vaš, a mi vam predlažemo nekoliko čistih, organskih, bezbednih opcija, koje su ne samo bez aluminijumovih soli i parabena, nego bez ijedne veštačke supstance.
Ova dva brenda nemaju prikirvenih sastojaka čije ime ne razumemo, a koja mogu biti opasna po zdravlje.
They’re made only from natural substances with organic plant ingredients, so you can use them with absolute confidence. The preservative is ethyl alcohol (produced by fermentation of plant sugars). The glass bottles are recyclable, and the pump action sprays are ozone-safe.
Weleda dezodoransi u spreju sadrže samo supstance iz organski i biodinamički gajenih biljaka. esencijalna ulja i biljni alkohol kao konzervans (etil alkohol dobijen fermentacijom biljnih šećera). Potpuno su bezbedno rešenje, pa ih možete naneti i uveče nakon tuširanja. Staklena bočica u spreju je od reciklirajućeg materijala i ne oštećuje ozon. Sprej možete koristiti i kao letnju toaletnu vodu – naprskajte celo telo nakon tuširanja, – ali i za osvežavanj prostora: kuće, radnog mesta, prostora za vežbanje. Evo tri mirisne varijacije koje nudi Weleda:
Žalfija – sa esencijalnim uljima žalfije, eukaliptusa, lavande, bora, ruzmarina, timijana i ilanga, ima antibakterijsko dejstvo, sa mirisom mediterana, pogodnim i za muškarce.
Citrus sa snažnim mirisom citrusa i esencijalnm uljima limuna, lavande i slatke narandže osvežava i pospežuje perifernu cirkulaciju, pomažući pročišćavjuće procese kože.
Ruža nosi ženstven miris čistih esencijalnih ulja ruže, ružinog drveta, geranijuma, narandžinog cveta i ilanga. Ovo je omiljeni dezodorans Kejt Hadson.
Dr.Hauschka roll-on dezodoransi – za one koji vole gel sa kuglicom – ne zapušava pore, ne sadrži aluminijumove soli, alkohol niti parabene, neguje i umiruje kožu ispod pazuha.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.