Zdravlje i gazirano piće

0
220

zdravlje_i_gazirano_piceGazirana bezalkoholna pića su sezonskog karaktera.Najčešće se konzumiraju leti kada ljudi traže osveženje i rashladjivanje.Osnovni sastojci bezalkoholnih gaziranih pića su: šećer, voda, i arome, bez udela alkohola sa dodavanjem ugljen dioksida.
Šećer se koristi u obliku saharoze, glukoze, fruktoze.
Aroma može biti voćni sok, biljni ekstrakt, veštačka aroma, arome  iz žitarice.
Organske kiseline kao limunska, vinska, jabučna ili ortofosforna kiselina.
Hemijski konzervansi u vidu kalijumsorbata ili natrijum benzoata.
Ugljen dioksid-CO2.
Na tržištu se nalaze u različitim pakovanjima npr. limenkama, plastičnim bocama sa različitim ukusima.Proizvodi se u obliku manje sladje tj. „light“ i obično zasladjena.U ovu kategoriju se ne uključuju voćni sokovi, energetski napici, sportske napitke, ledeni čaj, mineralna voda.
Istraživanja pokazuju da tinejdžeri najviše konzumiraju bezalkoholno piće.Učestala konzumacija može dovesti do agresivnosti i nasilja.To se objašnjava sa velikom količinom šećera i kofeina.
Gazirana bezalkoholna pića ne predstavlja izbalansiranu ishranu bez obzira na uzrast, fizičku aktivnost, a nikako se ne mogu preporučiti deci, a ni odraslima koji već imaju zdravstvene tegobe.Ovi napici zbog velikog sadržaja šećera oštećuju zubnu gledj, nastanak kariesa i krivci su gojaznosti.Svakidašnji unos gaziranih pića povećava unos soli  (natrijuma) što dovodi do porasta krvnog pritiska.Sadržaj fosforne kiseline-fosfati, utiču na funkciju bubrega, dovedu do nastanka kalkuloze, negativno utiču na kosti-vezivanjem kalcijuma i sprečava apsorpciju ili nepovoljno deluje na nivo paratiroidnog hormona, koji utiče na gustinu kostiju.Naročito treba istaći adolescente, koji redovno konzumiraju bezalkoholna gazirana pića, i veliki unos kafe-kofeina, s tim se povećava lučenje želudačne kiseline i uveliko utiče na loše varenje i iskorišćavanje hrane.Veštačke arome, organske kiseline i hemijski konzervansi remete acidobaznu ravnotežu u želucu, oštećuju njegovu sluznicu i prouzrokuju razne tegobe.U slučaju rehidratacije koriste se medicinski rastvori gde je odnos šećera i soli je optimalan, gde šećer podstiče apsorpciju soli.
Gazirani napici osim osvežavajućeg efekta nemaju nikakvu vrednost.Zato vredi pokušati sa limunadom.To ne znači da umesto gaziranog napitaka treba zameniti negaziranim.Savet je da se cede sokovi svežeg voća i povrća ili da se kombinuje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.