Hrkanje (Ronopatija)

0
207

Hrkanje_RonopatijaHrkanje (Ronopatija), znači spavanje na  „sav glas“.Ako se nešto ne preduzme trajaće do kraja života, sa pogoršanjem to bi značilo prelazak u sledeću fazu poznat pod imenom „Sleep apnea sindrom“ , tj.prekidi disanja tokom spavanja.Hrkanje nastaje bez naše volje i na njega ne možemo uticati.Povećana telesna težina je glavni faktor za pojavu hrkanja, zatim konstitucija, pol, uzrast, bolest.Spavanje na ledjima, teška hrana za večeru, konzumiranje alkohola, uzimanje sedativa učestvuje u nastanku hrkanja.
Analiziranjem učestalosti hrkanja najprisutnija je u periodu od 22-24 sata, ili ujutru od 4-6 sati, ali je to vezano za ciklus sna , mada postoji ljudi koji hrkaju po celu noć.
Glavni razlog za nastanak hrkanja su smetnje na vazdušnom putu od nosa do traheje.Ako nastaje delimično zatvaranje vazdušnog puta javlja se hrkanje, ukoliko je prolaz potpuno blokiran to stanje se naziva apnea.
Kod bučnog spavanja postoji i otežano disanje na nos, iskrivljena nosna pregrada, polip, alergijski rinitis, uvećane ušne školjke.Hrkanje nastaje usled opuštanja mišića nepca, resice i ždrela tokom sna.Količina vazduha naidje na suženi vazdušni kanal i te spomenute strukture lepršaju, proizvode buku, koji podseća na razne glasove.Kod dece uzrok može biti uvećani krajnici sa tonzilektomijom se to može uspešno rešiti.
Sažeto rečeno duga resica, uvećani krajnici, opušteni bočni zidovi ždrela su etiološki faktori za nastanak hrkanja i apneje.Ukoliko je hrkanje udruženo sa apnejom (pauze u disanju), mogu se razviti razni simptomi kao nepravilan rad srca, povišen krvni pritisak, moždani udar i sl.Kod svakog hrkača potreban je detaljan ORL pregled i primena Polisomnografije, razne tehničke metode kao Apneagraf na osnovu ovih  ispitivanja se odredjuje pacijentovo stanje za hirurški i nehirurški tretman.

Savet za oslobadjanje od hrkanja:

Smanjiti telesnu težinu na idealnu telesnu masu, izbegavati obilne večere, alkohol, sedative, telesne vežbe-trening, spavanje  sa  strane sa uzdignutim uzglavljem.Dentalne proteze koje pomeraju donju vilicu napred i time drže otvoreni vazdušni put mogu sprečiti hrkanje. Postoje aparati koji ubacuju vazduh u pluća, naročito kod apneičara, to je najbolji nehirurški tretman.Opstrukcije stvaraju anatomski i patološki problem, ali hirurškim putem se može otkloniti.
DIjagnoza Ronopatija iziskuje proširenje suženog dela disajnog puta uz dovoljan otvor sa kombinovanom metodom, koji se izvodi na nepcu i na bazi jezika dobijaju se dobri rezultati.Operacijska metoda se radi sa radiofrekventnim talasima skoro bez krvarenja.Nakon ove metode zapaža se promena glasa, otežano gutanje, bol  što je privremenog karaktera.


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.