Čulima otkrivamo svet oko nas

0
165

ulima_otkrivamo_svet_oko_nasOno što za žene predstavlja čulo mirisa i dodira, to je za muškarce čulo vida, žene imaju probraniji i sofisticiraniji osećaj, ali muškarci intenzivnije osećaju ukuse
Čini se da o čulima znamo sve, a zapravo to je oblast po kojoj je moguće beskonačno istraživati. Mudri Aristotel je u 3. veku pre nove ere definisao pet čula: dodir, miris, ukus, sluh i vid. Ova teorija je usaglašena među neurolozima, ali postoje indicije da tačan broj čula nije poznat, zato se spominje i famozno šesto čulo koje simboliše intuiciju.
Na osnovu čula opažamo sebe, doživljavamo svet oko nas u punom smislu. Pretpostavlja se da je čulo mirisa najstarije, poznati mirisi nas vraćaju u prošlost i najbrže bude sećanja. Ovo čulo je usko povezano sa emotivnim ili osećajnim pamćenjem. Poznati mirisi nam automatski prizivaju slike u mislima, a najjači od svih je miris majke, zatim osobe koja nam je bila životna ljubav, ali i arome koje nas asociraju na detinjstvo kao što su more, trava, čokolada… Grupa naučnika iz Teksasa, koja je proučavala ljudski mozak, veruje da ako bi nam bilo onemogućeno da osetimo mirise, izbrisala bi nam se i sećanja u velikoj meri. Studija sprovedene među studentima dokazala je koliko su povezani mirisi i pamćenje. Naime, oni su učili uz aromu vanile, a na ispitima nisu uspevali da se prisete informacija dok im nije emitovan identičan miris. Pošto su osetili vanilu, u roku od nekoliko sekundi su tečno izdeklamovali ono što su naučili.
MANJI PRSTI, JAČI DODIR Na čulo dodira utiče veličina prstiju, tvrde naučnici sa Univerziteta Ontario, koji su sproveli studiju u želji da objasne kako funkcionišu čula. U ovom projektu učestvovalo je više od 100 osoba koje su testirane, a na osnovu rezultata procenjivana je njihova osetljivost. Istraživanje je pokazalo da osobe koje imaju kraće prste mogu da osete više nadražaja, ali i da žene imaju istančanije čulo dodira od muškaraca. Naučnici smatraju da su receptori dodira na malim prstima gušće raspoređeni nego na velikim prstima. S obzirom na to da žene uglavnom imaju manje šake, naučnici smatraju da je to razlog što im je dodir izraženiji.
Čulo mirisa je možda i najvažnije tokom seksualnog čina, dokazano je da kada se partnerima zapuši nos opada im i libido, nekada do te mere da ne mogu ni da vode ljubav. Ipak, žene imaju izraženije čulo mirisa, ženske nozdrve su osetljivije i burnije reaguju na prijatne, ali i neprijatne arome. Muškarce najviše uzbuđuje miris žene, njene kože i kose. Bolje će reagovati na znoj nego na jak parfem koji sasvim kamuflira njen miris. Svaka osoba različito miriše, a dama koja je seksualno uzbuđena i u plodnim danima, pod uticajem hormona, luči posebne mirise koji izuzetno privlače muškarce.
U istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji muškarci različitih godina starosti dobili su komad ženske garderobe da pomirišu i na osnovu toga kažu da li ih dotična dama seksualno privlači. Ispostavilo se da su svi do jednog poželeli baš one žene koje su u momentu dok su nosile tu odeću bile u plodnim danima.
Čulo dodira u velikoj meri utiče na na naše raspoloženje, tvrde psiholozi. Zanimljivo je i da nam se emocije menjaju u zavisnosti od temperature šolje koju držimo u ruci. Topli napitak prija kao i topli dodir drage osobe, budi u nama osećanje nežnosti, poverenja i prijateljstva, dok nas ledeni dodir čaše čini hladnima, rezervisanima i nezainteresovanima. Iz toga je razvijena teorija da deca koja su bila lišena toplog roditeljskog dodira tokom života imaju problematičnije odnose sa ljudima, manje poverenja u druge i skloni su emotivnim krahovima. Ne čudi što alternativne metode lečenja podrazumevaju i terapiju zagrljajima koja je uglavnom lekovitija od medikamenata. Žene imaju jaču potrebu za dodirima, maženjem i grljenjem nego muškarci. To im je veoma bitno jer na taj način dobijaju „dokaz“ da su voljene i osećaju se zaštićeno. Muškarcima, s druge strane, dodir predstavlja uvod u seksualni čin i stoga poklanja najviše pažnje seksualnim zonama kao što su ženske grudi, zadnjica, noge.
Ono što za žene predstavlja čulo mirisa i dodira, to je za muškarce čulo vida. Ono je izuzetno razvijeno kod jačeg pola, ne samo da bolje i oštrije opažaju već i burnije reaguju na ono što vide, verovatno zato što imaju uloge lovca i zaštitinika. Psiholozi iz Nemačke veruju da je upravo to razlog zbog čega su muškarci generalno bolji vozači budući da na osnovu razvijenijeg čula vida imaju bolju procenu situacije u saobraćaju i zbog toga se brže i spretnije parkiraju. Osim toga, dame se najverovatnije zato i ulepšavaju, šminkaju i doteruju za muškarce, jer naslućuju koliko im je važno to što vide, dok muškarci nemaju takvu potrebu za ulepšavanjem jer nežniji pol reaguje više na mirise, zvuke i dodire, nego na vid.
Muškarac se najbrže seksualno uzbuđuje posmatrajući ženu, pre svega njene obline. Švedski naučnici su sproveli interesantan eksperiment i u trenutku vođenja ljubavi vezali oči muškarcu i ženi. Dok je kod dame eliminisanje čula vida pojačalo sva ostala čula, a posebno dodira, kod muškarca je, naprotiv, umanjilo želju za seksom. Razlog je bio taj što ne mogu da joj vide izraz lica, odnosno što ne mogu da vide njenu reakciju na njih, a to im je neka vrsta putokaza da li su uspeli da je zadovolje ili ne? Kao posledicu razvijenog čula vida, muškarci ne vole da vode ljubav u mraku i od presudne važnosti za njihov libido je njeno donje rublje, frizura i šminka.
Ukuse osećamo receptorima na jeziku, kao slano, slatko, ljuto i gorko. Žene imaju probraniji i sofisticiraniji osećaj, ali muškarci intenzivnije osećaju ukuse. Strastveni poljubac za dame je često intimniji čin od seksa, pa mu pridaju veliku pažnju. Ukus pljuvačke muškarca je od presudnog značaja da li će ili neće voditi ljubav sa njim, zato bi jači pol trebalo da obrati posebnu pažnju na higijenu usta i zuba, kao i na ono što jede i pije. Predstavici jačeg pola takođe izuzetno burno reaguju na ukuse, ali nisu tako „probirljivi“. Američki seksolozi su to dokazali pošto su grupi muškaraca dodelili prijatan zadatak – strastveno ljubljenje sa prelepim devojkama. Ono što nisu znali je da te lepotice kriju malu tajnu, naime sve do jedne su konzumirale beli i crni luk, i slične namirnice izrazito neprijatnog ukusa. Posle ljubljenja ispitanici su imali zadatak da kažu kakvog je ukusa pljuvačka žena, svi su se izrazili izuzetno pozitivno. Kada su im otkrili da dame imaju neprijatan dah i ukus, tvrdili su da to nije tačno. Seksolozi su to objasnili time da je seksualna reakcija koja je usledila čim su videli zgodnu ženu na neki način potisnula neprijatne ukuse.
Da postoji snažna veza između ovog čula i seksa, dokazuju i brojni afrodizijaci. Oni preko jezika stimulišu i požudu, a veliki ljubavnik Kazanova, ali i vojskovođa Napoleon, dobro su vladali ovim tajnama. Muškarci vole da konzumiraju hranu pre seksualnog čina, posebno ako im svojeručno pripremi žena, i smatraju je činom predigre.
Čulo sluha nam omogućava da čujemo prijatne zvuke, šum talasa, šapat i uzdahe voljene osobe, ali i neprijatnu viku. Ovo čulo najmanje utiče na požudu, ali ipak nije zanemarljivo. U seksualnom smislu čulo sluha je razvijenije kod žena nego kod muškaraca. Dame veoma uzbuđuje šapat i glas mušakarca, ton koji emituju njegove glasne žice može da im bude vrlo jak stimulans. Italijanski psiholozi posle višegodišnje studije ustanovili su da najviše uspeha kod žena imaju baritoni, dok im muškarci sa dubokim basom zvuče suviše grubo, a visokim tenorima nedostaje muževnosti u glasu.
Jačem polu nije naročito bitno da li je dama mecosopran ili alt, ali jeste ono što govori i na koji način to čini. Najviše ga uzbuđuje tokom seksualnog čina kada dama izgovara bezobrazne reči, stenje i uzdiše, čak i vrišti jer se opravdava u ulozi mužjaka koji je doveo do „ludila“. Seks preko telefona mnogo češće upražnjavaju muškarci, na osnovu njenog glasa ali i reči oni stvaraju slike pred očima, dok većina žena nema tu sposobnost.

Stimulacija čula

Čula se mogu razvijati i stimulisati i na taj način intenzivirati. Jedno čulo ćete najbolje „vežbati“ ako potisnete sva ostala, ili ih kombinujete. Dug i strastan poljubac istovremeno nadražuje čulo dodira i ukusa, dok mirisi mogu da u našoj svesti probude sećanje na uzbudljive doživljaje.
Za mnoge profesije je od presudne važnosti da određeno čulo bude razvijeno. Profesionalni kulinari godinama rade na svom čulu ukusa, nakon čega su u stanju da prepoznaju i do 30 različitih sastojaka u samo jednom zalogaju, i to ne samo što mogu da selektuju različite namirnice, već i da odrede količinu u kojoj su zastupljeni. Muzičari imaju istančano čulo sluha, tako da mogu da raspoznaju šumove koje prosečna osoba ne čuje.
Ljubavnice u starom Rimu, Egiptu, Grčkoj i Kini su veliku pažnju posvećivale razvijanju svojih čula. One su tačno znale koji mirisi i u kojoj meri bude požudu kod muškarca, koji zvuci prijaju njihovom uhu, kakvu večeru da im posluže, na koji način da ih dodirnu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.