Vežbe za stopala

0
221

stopalaČesto nošenje visokih potpetica skraćuje Ahilovu tetivu, i zato se preporučuju vežbe istezanja ove tetive pre i posle nošenja cipela sa visokom štiklom
DA bi nošenje visokih potpetica bilo što prijatnije i bezbolnije, posebno za vreme praznika, preporučuju se vežbe istezanja Ahilove tetive i listova pre i posle nošenja potpetica, jer često nošenje izaziva skraćivanje ove tetive.
* Oslonite se rukama o zid, noga je ispred noge, pa rukama „gurajte“ zid nežno rastežući listove i tetive u zadnjem delu stopala. Leđa su prava, a kukove gurajte prema zidu dok ne osetite napetost u ispruženoj nozi. Ahilovu tetivu istežite u istom položaju, ali savijte koleno ispružene noge. Radite vežbu 10-30 sekundi, ili dok napetost ne popusti.
* Za stopala su naročito dobre i „vežbe abecede“, jer učvršćuju zglobove i povećavaju pokretljivost. Dovoljno je da ocrtavate slova pomerajući samo stopalo i zglob. Radite vežbu bosi tako što ćete jednom nogom stajati na podu, a drugu podignete i palcem iscrtavajte slova po vazduhu. Tako ćete naučiti i da održavate ravnotežu i da istežete mišiće.
* Ipak, najvažnije je da ograničite vreme nošenja potpetica i da kupite odgovarajuću veličinu. Budući da stopala tokom dana oteknu, cipele s potpeticom ne treba kupovati ujutro.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.