Laneno ulje

0
357

Laneno_uljeZaslužuje mesto kao tradicionalna zdrava hrana. Već za vreme Hipokrata su koristil.Pogrešno je mišljenje da su masti neprijatelji zdravlja jer su nužni za zdravlje organizma i vitkosti, važno je u kojem obliku uzimamo.Zdravi masti su Omega3 i Omega6 masne kiseline.Hranljivu vrednost koju lan čini zdravim su esencijalne masne kiseline što (znači neophodno), postala je cenjena namirnica.Osim lanenog ulja koristi se i laneno mleveno seme.Najbolji izvor Omega3 i Omega6 masnih kiselina odnosno linolne kiseline.Laneno ulje sadrži oko 45-60% Omega3 masne kiseline (alfa linolenska kiselina ALK).

Lanena semenka osim hranljivih sastojaka sadrži još :

*Visokokvalitetni protein
*Kombinacija vlakna i ulja
*Sadrži B1, B2, C, E vitamin zatim u tragovima  Na, Mg, Ca, fosfor, karoten.
*Bogat fitonutrijentima-ligninom, koji ima antikancerogenih svojstva, deluje na viruse, bakterije, gljivice.Laneno semenke su hranljiviji od lanenog ulja zbog punog sadržaja proteina, vitamina, minerala, vlakna, lignina.U prodavnicama zdrave hrane može se kupiti mleveno laneno semenka.Četiri kašičica mlevenih semenki sadrži 6 g. proteina i 8 g.vlakna.Laneno ulje ili semenka utiče na zdravlje zbog lekovitog svojstva:
-Ima visok uticaj na srce i krvnih sudova, smanjuje loš holesterol, trigliceride, ublažava aritmiju srca i preventivno deluje na bolesti srca i krvnih sudova.
-Ima uticaj na zdravlje debelog creva zbog antikancerogenog dejstva, bogat izvor vlakna i laksativ.
-Utiče na stanice raka  (dojke, jajnike, prostate).
-Utiče na izgradnju mozga, zato se preporučuje trudnicama za vreme trudnoće i dojenja da uzimaju jednu kašičicu ulja dnevno.
-Dobar je stabilizator šećera.
-Utiče  na zdravlje kože koji imaju ekcem, suvu kožu.
-Jača imunitet i slobodne radikale.
-Ublažava bolove kod artritisa.
-Sprečava zdržavanje vode u telu.
-Utiče na simptome u menopauzi.
Pošto lan sadrži esencijalne masne kiseline ubrzava telesni metabolizam, pomaže izbacivanje nezdravih masnoća iz tela.„Dobre“ masnoće tela skladištuje, onoliko masti koliko mu treba to je proces termogeneza.Procesom masne stanice sagorevaju više masti ako ih masne kiseline aktiviraju.Posebno treba istaći gama Linolensku kiselinu (GLK).

Uputstvo za upotrebu lanenog ulja:

Ulje bogate  esencijalnim masnim kiselinama nisu dobre za kuvanje, jer visoka temperatura ih uništava ili čak pretvara u štetne masnoće.Može se dodavati hladnim jelima, povećava hranljivu vrednost.Može da se dodaje fermentnim mlečnim proizvodima( svež kravlji sir, jogurt), kupusastom povrću, soje, morskim plodovima, pomažu esencijalnu masnu kiselinu da se ugradi u stanične membrane.Tako telo bolje može da iskoristi.Laneno ulje može se uzimati sa antioksidansima, i vaitaminom, B6, karoten, magnezijum.
Svaki dan jedna kašičica osigurava savršeno zdravlje.Jedina negativna strana je da se brzo užegne, zato treba držati u hladnjaku u tamnoj boci sa čvrsto zatvorenim poklopcem.
Moguće je i upotreba lanenog ulja spolja naneti na kožu (ne na otvorene rane) već na ožiljke, opekotine, ekcem, upala, psorijaza, suvu i ljuskavu kožu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.