Vitamini i Suplementi

0
310
Vitamini_i_SuplementiVitamini, aminokiseline i proteini neophodni su za očuvanje zdravlja, ali njihovo nekontrolisano konzumiranje, bilo kroz hranu, bilo suplementima, može izazvati više štete nego koristi
O važnosti ishrane za očuvanje zdravlja suvišno je govoriti, to je istina poznata i laicima i lekarima. Nedoumice nastaju kada se svako od nas zapita – hranim li se zdravo i da li moj organizam dobija sve što mu treba i u dovoljnim količinama? Obilje saveta koji izviru sa novinskih stubaca i elektornskih medija često zbunjuju, pa smo skloni da na svoju ruku u apotekama kupujemo preparate kao dodatke ishrani ili, pak, da jedemo sve ono što se generalno preporučuje ne razmišljajući da li nam ta hrana prija i da li je organizmu, uopšte, i potreban doping vitamima, mineralima, aminokiselinama, proteinima ili probioticima.

O ovoj temi razgovaramo sa dr Momom Jakovljevićem. Sagovornik Vive, vrhunski je hirurg i pomoćnik direktora KBC „Dr Dragiša Mišovović“, od 1992. godine i lekar Košarkaškog saveza Srbije. Naš sagovornik u svetu mode važi za urbanu legendu, jer se nekada, dok je studirao, bavio manekenstvom, nudili su mu posao svetski poznati kreatori, ali… ljubav prema medicini nije imala premca, pa je svoju lekarsku karijeru, dugu više od 30 godina, posvetio prevenciji bolesti i promovisanju zdravih stilova života čiji je deo, svakako, i način ishrane. Tako se i nameće pitanje – umemo li da se hranimo zdravo i da li postoji univerzalni recept zdrave ishrane.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.