Presadjivanje kose-Transplantacija kose

0
284

transplantacija_koseHistorijski gledano, kosa je oduvijek bila izvor ponosa ljudi. Shvatajući njen značaj za pojedinca, lako je razumjeti zašto gubitak kose često izaziva teške emocionalne patnje i zbog čega ljudi traže restauraciju kose.
Do danas, ne postoji način da se «napravi» nova kosa. Treba, dakle, naglasiti da današnje tehnike restauracije kose, uključuju redistribuciju postojeće kose. Drugim riječima, uzima se sa mjesta gdje kose ima «u višku», obično sa potiljačne regije i prenosi ili «presađuje» na mjesto gdje je kosa « u nedostatku», prorijeđena ili je nema.
Ili još jasnije, postoje osobe kod kojih nema mogućnosti operacije jer «ćelava» zona po površini značajno prevazilazi zonu odakle bi se mogla uzeti i prenijeti na zonu bez kose.
Nekoliko svjetskih centara radi na polju inžinjeringa tkiva u namjeri da «klonira» folikule dlake ili , drugim metodom, da uspije u kulturi tkiva i multiplicira folikule dlake u laboratoriji. Kada se bude uspjelo u tome, biti ćemo u mogućnosti tretirati ljude sa ograničenim davajućim mjestom . Biti će nam potrebna, naime, samo jedna dlaka da bismo mogli «pokriti» ćelavost čitave glave nakon kulture tkiva u laboratoriji.
Mada postoji genetska predispozicija i najčešći je uzrok za većinu formi gubitka kose, drugi izvori gubitka kose mogu uključivati (po redu učestalosti u našoj praksi):
* Opekotine i druge traumatske povrede
* Urođene abnormalnosti lica i poglavine, kao vaskularne (krvnih sudova) malformacije tipa hemangioma i sl.
i (melanotički) mladeži koji zahtijevaju hirurško odstranjenje
* Defekti kose nakon odstranjivanja zloćudnih procesa na koži poglavine glave.
* Ne treba zaboraviti da se osim ćelavosti, transplantacija folikula dlake može raditi i kod nedostatka, iz bilo koga razloga, i dlaka na bradi, brkovima i obrvama.
Pažljiva selekcija pacijenata, dobra komunikacija i razumijevanje hirurga i pacijenta sunajvažniji za postizanje operativnoga cilja. Pacijent mora imati realistička očekivanja i shvatiti da je gustoća kose limitirana.
Da bi se postigli najbolji rezultati ponekad su potrebna dva, a vrlo rijetko i tri operativna zahvata. Po našim iskustvima, najzahtijevniji su mlađi pacijenti (ispod 30 godina starosti) koji su naglo i brzo izgubili kosu. Moraju razumjeti da kod njih nije moguće unaprijed predvidjeti krajnju tačku gubitka kose. Konzervatizam se preporučuje u ovakvim slučajevima.
Operacija se može raditi u opštoj ili lokalnoj anesteziji. Nakon opće anestezije (“uspavljivanja”) pacijent provede jedan dan na hospitalizaciji a u lokalnoj anesteziji pacijent može ići kući samo ½ sata nakon operativnoga zahvata.
Konzervativni treman je u domenu dermatologa. Postoji veliki broj komercijalno dostupnih preparata koji se mogu nabaviti na preporuku dermatologa ili farmaceuta. O tome naši čitaoci mogu saznati od njih. .
Nažalost, ćelavost kod muškaraca ima progresivni karakter. Može malo usporiti nakon 40. godine života ali nikad ne prestaje kompletno. Stoga, preoperativni plan mora osigurati prirodan i dugotrajan rezultat.
Preživljavanje transplantiranih folikula dlake je preko 95%.
Kroz iskustvo sam shvatio da je preko 90% pacijenata zadovoljno nakon samo jednoga tretmana presađivanja kose. Preostalih 10% nezadovoljnih gustoćom kose, nakon drugoga operativnoga zahvata bili su vrlo zadovoljni.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.