Muški klimakterijum

0
417

anropauzaMuški klimakterijum se naziva Andropauza. Normalno uobličeni muškarac poštedjen patoloških procesa, ne pokazuje se u stvari vremenski jasno izdvojen klimakterijum ili andropauzu, kao što je kod žena koji vodi u menopauzu.
Kod muškarca peta decenija vodi postepeno i bez krize u niz čisto biomorfotskih promena vezanih za starenje.Polna moć se polagano gasi, što  ide uporedo sa smanjivanjem količine androgena i 17-ketosteroida.Sposobnost za oplodjenje se dugo zadržava kod muškarca od 80-90 godina u spermi postoje semeglavci.Po statističkim podacima 50% muškaraca je sposoban za polni život i do 75 godina starosti.
Nevidljive promene su praćene pojavom bora, gubitkom kose, bolovi u kostima i ledjima, napetost, razdražljivost, nesanica najviše utiče na život muškaraca.
Fizičke promene koje nastaju tokom andropauze se svrstaju u dve grupe:
1) Urinarne ili seksualne promene
2) Opšte promene
Urinarne-seksualne promene se mogu javiti u različitoj kombinaciji i u različitom stepenu.Smanjen libido, problem erekcije, često mokrenje, slab mlaz mokraće ili inkontinencija.Sve ove promene mogu nastati zbog slabijeg lučenja muškog polnog hormona testosterona.
U anabolizmu testosteron ima važnu ulogu najviše kod proteinskih tkiva, uključujući mišićna, vezivna tkiva, kosti što ima značajnu ulogu u prevenciji osteoporoze.Smanjena količina testosterona nosi sa sobom slabljenje mišića, kostiju što je jedna od karakteristika andropauze.Testosteron pomaže insulinskim receptorima za sprečavanje dijabetesa, dobro funkcionisanje imunog sistema, smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi.
Može se zaključiti da nivo testosterona kod muškaraca je vezana kao generalna motivacija koronarne bolesti, psihičke bolesti, visok krvni pritisak.Nakon smanjenja gonadotropina nosi sa sobom pojavu jedan od ovih tri sindroma:
Prvi sindrom arterioskleroza, uglavnom su ovi muškarci gojazni.Arterioskleroza kod njih je posledica androidnog ili hiperandroidnog hiperanabolizma.Pomanjkanje testosterona povezano je sa širenjem i rastezanjem arterija pa je protok krvi slabiji.
Drugi sindrom je znak ginoidne polarizacije, bez znakova arterioskleroze, žale se na promenu raspoloženja, uznemirenosti, uvlačenje u sebe, nekad i na opadanje polne moći.Umanjuje se i kosmatost na licu i oko polnih organa.
Treći sindrom je mnogo redji nalazi se kod muškaraca dosta slično približavanju menopauzi.Pored umanjenja polne moći pojavljuju se ( talasi vrućine), meteorizam, promenljivo raspoloženje, umor, malaksalost, bezvoljnost.Često se pojavljuje i osteoporoza, u mišićnom sistemu se zapaža izvesno opuštanje što dovodi do deformacije naročito grudnog koša i opadanje fizičke sposobnosti.Čovek se bori da održi svoju fizičku kondiciju sa raznim fizičkim i sportskim aktivnostima.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.