Estrogen i ženske emocije

0
305

estrogen2Od prve do mnogo godina nakon posljednje menstruacije – žensko je tijelo i emotivno-mentalno zdravlje pod utjecajem hormona estrogena.
Dobro je poznato koliko je estrogen usko povezan, ne samo s fizičkim, već i s psihičkim zdravljem žena te da su žene podložnije depresijama i anksioznim stanjima od muškaraca. Estrogen se također povezuje i sa promjenama raspoloženja koje se javljaju za vrijeme PMS-a, PMDD-a (predmenstrualni disforični poremećaj) te kod postporođajne depresije.

Estrogen djeluje na ženske emocije

Zanimljivo je kako jedan spolni hormon, ne samo da sudjeluje u regulaciji ženskog menstrualnog ciklusa, već može djelovati i na ostale djelove tijela, uključujući i one dijelove mozga koji kontroliraju emocije i naše raspoloženje.
Estrogen tako djeluje na :
– povećanje koncentracije serotonina i serotoninskih receptora u mozgu
– produkciju endorfina ( tzv. hormona sreće)
– zaštitu neurona od propadanja
Stručnjaci smatraju da su neke žene puno osjetljivije na promjene estrogena tijekom menstrualnog ciklusa od drugih te da te hormonalne promjene tijekom reproduktivnih godina djeluju i na promjene ponašanja.

Estrogen i predmenstrualni sindrom (PMS)

Smatra se da čak 90% žena osjeća neki oblik neugodnih simptoma prije no što dobije mjesečnicu. PMS se može očitovati u obliku fizičkih i emotivnih simptoma koji se učestalo javljaju nekoliko dana prije same menstruacije te može značajno utjecati i na samu kvalitetu života.
Oticanje ruku i nogu, osjetljivost grudiju, umor, migrene, pojačan apetit, porast tjelesne težine, nadutost, poremećaj sna, glavobolja – najčešći su fizički simptomi. U psihičke smetnje koje se pojavljuju kao dio ovog sindroma spadaju – razdražljivost, emotivna osjetljivost, napetost, promjene raspoloženja, gubitak koncentracije –  spominje se više od 150 različitih simptoma koji se mogu javiti kao dio PMS-a.
Estrogen i predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD)
Neki stručnjaci smatraju predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD), kod kojeg žene redovito pate od promjena raspoloženja, težim oblikom dobro poznatog PMS-a. Kod PMDD, promjene raspoloženja su značajnije i u težem obliku i mogu u potpunosti zasjeniti fizičke simptome PMS-a i uzrokovati probleme u svakodnevnom funkcioniranju žene. Čini se da su razine estrogena zaista odgovorne za takve značajne promjene raspoloženja jer se kod žena koje pate od PMDD primjećuju veće fluktuacije u razini estrogena tijekom menstrualnog ciklusa.

Estrogen i postporođajna depresija

Postporođajna depresija je učestalo stanje koje se javlja nakon poroda – međutim, kod 10-25% žena javlja se teži oblik depresije prvih šest mjeseci nakon poroda. Čini se da je i u ovom slučaju promjena razine estrogena odgovorna za «baby blues», ali ta povezanost nije do kraja potvrđena. Postporođajna depresija tretira se uobičajeno, kao i svi ostali oblici depresije – najčešće s antidepresivima i psihoterapijom, a u novije vrijeme terapija estrogenom daje obećavajuće rezultate. Komplementarna medicina – posebice fitoterapija, homeopatija i akupunktura također daju dobre rezultate u tretiranju postporođajne depresije.

Estrogen i perimenopauza

U mjesecima prije no što se pojavi menopauza, razine estrogena drastično variraju i promjene raspoloženja su učestale i vrlo nepredvidive. Tijekom perimenopauze, čak 10% žena iskusi depresiju koja se može povezati s nestabilnim razinama estrogena. Neke studije sugeriraju da transdermalna terapija estrogenima može ublažiti simptome depresije dok se velik broj stručnjaka protivi hormonskom nadomjesnom liječenju i preporučuje neke druge metode u liječenju depresije.

Estrogen i postmenopauza

U menopauzi i postmenopauzi, razine estrogena drastično padaju i dokazano je da, za razliku od perimenopauze, hormonsko nadomjesno liječenje kod postmenopauze ne daje značajnije rezultate.
U velikom istraživanju koje je procjenjivalo djelovanje hormonskog nadomjesnog liječenja na žene u postmenopauzi – zaključeno je da žene koje su primale estrogen bile jednakog mentalno-emotivnog zdravlja kao i žene koje su primale placebo. Nakon menopauze, primjećuje se smanjen broj depresija kod žena koji se u tom periodu izjednačuje s brojem depresija kod muškaraca iste dobi.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.