Zašto je važno imati najbolju prijateljicu?

0
256

seks-i-gradPrekid prijateljstva, kako je pokazalo jedno od posljednjih istraživanja, žene više pogađa nego razvod braka. Nekima su takvi rezultati možda čudni, ali odavno je poznato da su ona prava ženska prijateljstva izuzetno jaka i ženama vrlo značajna.

Složili se ili ne, i kultna serija Seks i Grad svoj uspjeh velikim dijelom duguje upravo ženskom prijateljstvu koje je od prve do zadnje epizode konstanta serije. Kao i brojna druga filmska i literarna djela, i ova je popularna serija pokazala da su životu žene muškarci mijenjaju, ali prave prijateljice ostaju. Kad se iz te perspektive posmatra istraživanje o ženskim prijateljstvima, onda ni rezultati nisu nimalo iznenađujući.

Prijateljstvo kao psihoterapija

Porodicu dobijemo, a prijatelje biramo – stara je narodna koju potvrđuje i savremeni način života. A kako ih biramo? Psiholozi i sociolozi kažu da ih biramo prema sličnosti. Preduslov za kvalitetno prijateljstvo su slična shvatanja, a kod žena i emotivna povezanost. Kao što je poznato, ženska prijateljstva podrazumijevaju dijeljenje najintimnijih osjećaja – od strahova i nesigurnosti do pružanja podrške i utjehe.

Žene u takvim odnosima mogu biti sasvim svoje i bez ikakvih maski koje inače u svakodnevnom životu često nose. To je i razlog zašto ženama prijateljstva s drugim ženama dođu kao svojevrsna psihoterapija. Naučno je dokazano da su žene koji imaju kvalitetna prijateljstva s drugim ženama psihički zdravije. Takve odnose karakteriše i otvorena komunikacija koja je i ključ mentalne stabilnosti i svojevrsno čišćenje nakupljenog stresa.

 

Ozdravljenje uz prijateljicu

Osim dobrog psihičkog zdravlja, ženska prijateljstva odgovorna su i za bolje fizičko zdravlje žena. I ta je tvrdnja naučno dokazana. Naime, istraživanje koje su sproveli stručnjaci sa univerziteta Stanford pokazalo je da žene mogu ozdraviti čak i od ozbiljnih bolesti poput karcinoma dojke, ako tokom liječenja uz sebe imaju dobru prijateljicu koja im pruža podršku i nadu.

Psihologinja Bella DePaulo s kalifornijskog univerziteta tvrdi da žensko prijateljstvo više utiče na zdravlje žene od bilo kojeg drugog odnosa u njenom životu. I ona tvrdi da se žene tokom teških vremena u koje svakako ulazi i bolest, najviše mogu osloniti na svoje prijateljice koje ih najbolje razumiju. Jedno je istraživanje pokazalo i da će žene njegovati zdrave životne navike ako to čine i njihove prijateljice. To je tzv. pozitivan uticaj koji blagotvorno djeluje na zdravlje.

Najbolje razumijevanje

Kanadski stručnjaci prije godinu dana zaključili su da žene najbolje razumijevanje pronalaze u prijateljstvu s drugim ženama. Koliko god žene možda bile bliske s muškim partnerom, oni ih ipak nikada ne mogu razumjeti kao druga žena. Glavni uzrok tome je emotivna povezanost koju žena može pronaći i u odnosu s muškarcem, ali ono razumijevanje koje ide uz to, može joj ponuditi samo prijateljica.

Zbog svega navedenog ne treba čuditi zašto žene više boli prekid prijateljstva od razvoda. Riječ je o odnosu punom razumijevanja i topline koji ženi dopušta da bude ono što je bez imalo pretvaranja. Ako tako nešto u životu izgubi, žena i ne može biti ništa drugo nego tužna i ranjena.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.