Pripremite se za što ugodniji let

0
222

putovanje_avionomU zrakoplovu na visini od 10.000 metara zrak je suhlji nego u pustinji, a tlak je sličan onome na visini od 3.000 metara u Alpama. Doda li se k tome skučenost prostora, nemogućnost kretanja i zrak oskudan kisikom, jasna je činjenica da u zrakoplovu vladaju specifični uvjeti koji mogu ostaviti posljedice na naš organizam.

Našem tijelu, a posebno koži, prijeti dehidracija, a nogama i stopalima naticanje.

Osim toga, tu su i negativne posljedice dugih letova poznate pod nazivom „jet lag“, koje nastaju zbog toga što se naš „unutrašnji sat“, koji regulira ritam spavanja, nije u stanju prilagoditi različitim vremenskim zonama.

Posljedice uzrokovane dužim letovima mogu trajati  danima, a uključuju umor, iscrpljenost, smanjenu koncentraciju, poremećaj motivacije, glavobolju, sklonost iracionalnom razmišljanju i nerazumnim reakcijama te nesanicu. Jednostavni savjeti mogu učiniti čuda te spriječiti ili barem ublažiti posljedice putovanja.

Pravilna ishrana vrlo je bitna; prije leta dan započnite laganim doručkom, zaboravite na kavu i cigarete, a par sati prije polijetanja pojedite lagani obrok. Ovoga se posebno pridržavajte ako se radi o večernjem letu za vrijeme kojeg planirate odspavati. Svakako izbjegavajte prženu hranu i jake umake.

Za vrijeme leta, dok ste u budnom stanju, jedite svako četiri do pet sati, čak i ako niste gladni. U avionu birajte obroke na bazi voća, povrća i žitarica koji će pasati vašoj probavi i sprečiti zatvor, na koji se žale mnogi koji često lete zrakoplovom. Izbjegavajte crveno meso, a prednost dajte riži, tjestenini i povrću.

Tokom leta izbjegavajte slatkiše i što češće jedite voće, a posebno banane, koje će vas zaštititi od naglog gubitka energije i zadržati šećer u krvi na normalnoj razini.

Za vreme leta, otprilike svaki sat, popijte oko pola litra vode, jer je voda, za vreme leta, jedino što vaš organizam treba. Strogo izbjegavajte voćne sokove, gazirana pića, crne čajeve, kavu i alkohol jer nadražuju bubrege, utiču na gubitak mineralnih soli i pospješuju dehidraciju.

Strogo izbjegavajte alkoholna pića zbog činjenice da se u specifičnom okruženju zrakoplova dva do tri puta pospješuje njihovo djelovanje, pa čaša šampanjca u zraku ima jačinu čaše viskija na zemlji.

Da bi vam dugotrajan boravak u avionu bio što ugodniji, obucite i obujte što udobniju, najbolje sportsku, odjeću i obuću. Ponesite obavezno i neki topliji komad odjeće ili šal ako vam je klimatizirani zrak suviše hladan.

Ako je pred vama duži let, u avionu bez ustručavanja izujte cipele i smjestite se što ugodnije. Kako biste se razgibali i pomogli svojim leđima, mišićima tijela i cirkulaciji, povremeno prošetajte po zrakoplovu. Ne sjedite prekriženih nogu, pomjerajte nožne prste i često mijenjajte njihov položaj.

Kako biste sprečili neugodne posljedice prelaska iz jedne u drugu vremensku zonu, ako je to ikako moguće, rezervirajte let koji će vas na cilj putovanja dovesti po danu, posebice ako letite od zapada prema istoku jer je tada „jet-lag“ izraženiji. Prije leta pokušajte biti u što boljoj psihofizičkoj formi jer je dokazano da umor, nedostatak sna, stres, glad, nervoza i uzbuđenje pospješuju „jet-lag“.

Na izraženije posljedice jet-laga računajte i ako inače imate problema sa spavanjem, ako ste osoba koja robuje rutini, teže se adaptirate i niste skloni promjenama. Ako slijećete u vremensku zonu u kojoj je dan, kako biste se oporavili od leta i regenerirali, umjesto da odmah legnete u zamračenu sobu, izađite na zrak i svjetlost dana i priuštite sebi šetnju ili neku drugu aktivnost koja vas opušta.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.